DISTRIBUIȚI
T-Online

Măsurile restrictive adoptate de Ungaria au reuşit să încetinească propagarea noului coronavirus, dar „adevăratul test” abia urmează, a declarat premierul Viktor Orban vineri, într-un interviu acordat postului de radio public, în timp ce guvernul său a anunţat cea mai mare creştere cotidiană a numărului de contaminări, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

„Dacă alte ţări întrevăd se pare deja luminiţa de la capătul tunelului, pentru moment, eu nu văd aceasta pentru Ungaria”, a afirmat Viktor Orban.


Citeşte şi: Un bebeluş din Filipine a murit de coronavirus

„Noi am câştigat timp, ne-am apărat bine noi înşine, dar adevăratul test abia urmează să vină”, a spus Orban, adăugând că Ungaria pare să se pregătească pentru o perioadă a infecţiilor în masă şi că va fi dificil de evitat un astfel de rezultat.

Ungaria va trebui să-şi crească stocul de aparate de respirat şi de paturi de spital pentru terapie intensivă la 8.000 în momentul de vârf al crizei, a spus Orban, adăugând că, în „vremuri normale”, ar fi disponibile în general circa 2.000 de astfel de paturi.

Ungaria formează de asemenea studenţi în medicină pentru a ajuta în unităţile de terapie intensivă, a indicat premierul.

Guvernul Orban a prelungit joi pe termen nelimitat izolarea la domiciliu la scară naţională pentru a încetini propagarea noului coronavirus, cerând cetăţenilor să respecte restricţiile privind libera circulaţie în pofida weekendului în care se va sărbători Paştele catolic.

Citeşte şi: Mai marii Europei au hotărât un plan de susţinere de 500 de miliarde de euro

Premierul ungar a declarat că o cincime din angajaţii spitalelor s-ar putea infecta cu noul coronavirus, ceea ce – potrivit lui – ar corespunde situaţiei la nivel internaţional.

Ungaria a înregistrat vineri 210 de contaminări suplimentare cu noul coronavirus – cea mai mare creştere zilnică înregistrată până în prezent, ceea ce ridică la 1.190 numărul total al cazurilor din ţară, iar numărul total al deceselor este de acum de 77.

Dintre noile infecţii raportate vineri, 151 proveneau dintr-un azil de bătrâni din Budapesta, unde au murit şapte persoane. Guvernul a spus că numărul de infecţii în această instituţie, care are o capacitate de peste 500 de persoane, ar putea să crească în continuare, pe măsura efectuării testelor.