DISTRIBUIȚI

Viiturile provocate de ploile unui sezon musonic neobişnuit de intens au ucis cel puţin 549 de oameni în Pakistan în ultima lună, iar comunităţile izolate din provincia Balochistan, situată în sud-vestul ţării, au fost cele mai afectate, a anunţat vineri o agenţie guvernamentală pakistaneză, citată de Reuters, potrivit agerpres.   

Guvernul şi armata din Pakistan au amenajat mai multe centre de ajutor în regiunile afectate de inundaţii şi depun eforturi pentru relocarea familiilor sinistrate şi pentru a furniza alimente şi medicamente.


Citește și : SUA ‘nu vor permite’ Chinei să izoleze Taiwanul

Îl plus faţă de victimele deja confirmate, inundaţiile au avariat peste 46.200 de locuinţe, a precizat Autoritatea Naţională pentru Managementul Dezastrelor (NDMA), vineri.

„Facem tot ce putem pentru a acorda un ajutor extins şi adăposturi pentru victimele inundaţiilor”, a declarat prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif în timpul unei vizite întreprinse în zonele sinistrate.

Guvernul provinciei Balochistan a declarat că are nevoie de mai multe fonduri şi a făcut un apel la organizaţiile internaţionale pentru a solicita asistenţă.

„Pierderile noastre sunt uriaşe”, a declarat prim-ministrul acestei provincii, Abdul Qudoos Bezenjo. Există o penurie de alimente în fiecare district afectat de inundaţii, iar mai multe comunităţi au rămas izolate de restul provinciei din cauza faptului că peste 700 de kilometri de drumuri au fost distruse de viituri.

Citește și : Rusia pregăteşte o ofensivă majoră în regiunea Herson

Abdul Qudoos Bezenjo a spus că provincia Balochistan are nevoie de „o asistenţă uriaşă” din partea guvernului central şi de la agenţiile internaţionale de ajutorare.

Iulie 2022 a fost cea mai umedă lună iulie din ultimele trei decenii în Pakistan, înregistrând un nivel al precipitaţiilor cu peste 133% mai mare decât media lunară multianuală din ultimii 30 de ani, au precizat specialiştii de la NDMA. În provincia Balochistan, care se învecinează cu Iran şi cu Afganistan, au căzut cu 305% mai multe precipitaţii în raport cu media multianuală, a precizat aceeaşi agenţie pakistaneză.