DISTRIBUIȚI
AFP

Viitorul şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a dat asigurări joi că doreşte o „ameliorare” a acordului asupra programului nuclear iranian, fără a relua la rândul său ameninţarea formulată de preşedintele american Donald Trump privind retragerea SUA din acest acord, informează AFP, conform agerpres.

„Vreau să ameliorez acest acord”, „acesta este obiectivul” fixat de preşedintele SUA, a afirmat Pompeo în timpul audierii sale în faţa Comitetul pentru afaceri externe al Senatului american, comitet care trebuie să confirme numirea sa în funcţia de secretar de stat, în care îl va înlocui pe Rex Tillerson, destituit în martie.


Citește și : OIAC se va reuni luni pentru a discuta cu privire la presupusa folosire a armelor chimice în Siria

Donald Trump, care critică vehement acest acord încheiat în 2015 de marile puteri şi Iran, pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu bombe nucleare, le-a dat semnatarilor europeni ai textului – Franţa, Marea Britanie şi Germania – un termen de o lună, până la 12 mai, pentru a-l înăspri. Trump ameninţă că, în caz contrar, va ‘rezilia’ acordul şi va reintroduce sancţiuni împotriva Teheranului.

Mike Pompeo, în prezent director al CIA, este de asemenea un mare detractor al acordului din 2015, considerat prea conciliant cu Iranul. Însă în faţa senatorilor, el a refuzat să spună dacă va pleda pentru o retragere a SUA din acest acord în cazul eşuării negocierilor cu europenii.

„Nu se poate răspunde prin da sau nu. Nu suntem deocamdată acolo”, a spus Pompeo. „Dacă se dovedeşte că nu există nicio şansă pentru a-l ameliora (acordul), îi voi recomanda preşedintelui (Donald Trump) să facem cât mai bine împreună cu aliaţii noştri pentru a găsi un soluţie mai bună şi un acord mai bun. Chiar şi după 12 mai, mai sunt încă multe eforturi diplomatice de întreprins”, a mai spus viitorul secretar de stat al SUA.

Citește și : Parlamentul European critică într-un proiect de raport situaţia statului de drept în Ungaria