DISTRIBUIȚI
Evening Standard

Ministrul de finanţe britanic Philip Hammond a apreciat că va fi foarte dificil pentru succesorul premierului în exerciţiu Theresa May să evite voinţa parlamentului şi să încerce să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord, relatează duminică Reuters, potrivit agerpres.

Câţiva dintre candidaţii la funcţia de premier au declarat că Marea Britanie trebuie să plece la 31 octombrie, cu sau fără un acord. Parlamentul a votat în repetate rânduri împotriva unui Brexit fără acord şi ministrul Hammond a declarat că nu crede că este probabil ca Marea Britanie să se îndrepte spre ieşire din UE fără un acord.


Citește și : Trump evocă ‘mari progrese’ în negocierile comerciale dintre SUA şi Japonia

Parlamentul ”se va opune vehement” unei strategii de a ieşire a Regatului Unit din UE fără o înţelegere, a subliniat el.

„Ar fi foarte dificil pentru un premier care a adoptat ca politică un Brexit fără acord … să menţină încrederea Camerei Comunelor”, declarat Hammond pentru BBC, adăugând că nu a putut sprijini personal o strategie de Brexit fără acord.

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia guvernului în iulie 2016, la scurt timp după referendumul la care 52% dintre votanţi s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Ea nu a reuşit însă să strângă în jurul viziunii sale despre ieşirea din UE o clasă politică profund divizată, precum şi societatea britanică, pe acest subiect.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea cuprinsă între 7,5 şi 8 în Peru

Acordul de divorţ pe care l-a negociat cu Bruxellesul a fost respins de trei ori de deputaţi, ceea ce a obligat cabinetul să amâne Brexit-ul cel târziu până la 31 octombrie – faţă de 29 martie, data iniţială – şi să organizeze scrutinul pentru Parlamentul European.