DISTRIBUIȚI
TVP Info

Candidatul la postul de comisar european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, a declarat marţi că unul din obiectivele sale este supravieţuirea micilor ferme şi a fermelor de familie, transmite AP, potrivit agerpres.

Comisarul european propus de Polonia a mai spus că va pune fermierul în centrul politicilor sale în mandatul de cinci ani care începe în noiembrie şi va face din fermele de familie un factor de progres.


Citește și : Utilizarea de muniție reală în timpul protestelor de la Hong Kong este exagerată, afirmă șeful diplomației britanice

În timpul audierii sale de către Parlamentul European, care a avut loc marţi, Wojciechowski a atras atenţia asupra scăderii dramatice a numărului de ferme în UE. Potrivit polonezului, începând din 2005 şi până în 2015, blocul comunitar a pierdut patru milioane de ferme iar numărul total al fermelor a scăzut până la 11 milioane.

Potrivit lui Wojciechowski, pe parcursul celor trei ore cât a durat audierea sa în Parlamentul European, „peste 100 de fermieri europeni şi-au pierdut, probabil, ferma şi locul de muncă. Pentru mulţi dintre ei aceasta este o tragedie”. În opinia polonezului, această tendinţă ar trebui stopată dar din păcate UE nu are o viziune pe termen lung pentru agricultură, similară cu cea din domeniul mediului.

Citește și : Taiwanul condamnă ‘dictatura’ din China, cu ocazia aniversării instalării regimului comunist

Conform datelor Eurostat din anul 2016, o treime (33%) din numărul total de ferme din UE sunt în România, o altă treime fiind în Polonia (14%), Italia (10%) şi Spania (9%). De asemenea, nouă din zece ferme (92% sau 3,1 milioane) din România au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.