DISTRIBUIȚI
Faxinfo

Sistemul de luptă aeriană al viitorului (SCAF), susţinut în special de Paris şi Berlin şi care pare să stagneze de un an, „se va face”, a dat asigurări joi în Germania ministrul francez al armatelor, Sebastien Lecornu, relatează AFP, potrivit agerpres

„Multe lucruri au fost spuse sau scrise în aceste ultimele săptămâni (…), pe scurt voi spune că SCAF este un proiect prioritar”, a dat asigurări la Berlin ministrul francez, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său german, Christine Lambrecht.


Citește și : Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

Acest proiect, iniţiat în 2017 şi menit să fie dat în folosinţă la orizontul anului 2040, este „aşteptat atât de Berlin cât şi de Paris şi se va face, nu putem fi mai direcţi”, a adăugat Lecornu.

Lansarea programului se face însă cu multă suferinţă. După luni de aprige discuţii privind împărţirea sarcinilor între cele trei ţări, guvernele au semnat la sfârşitul lui august 2021 un acord care prevedea 3,6 miliarde de euro pentru studii detaliate, aşa-numite de „fază 1B”, în vederea începerii în 2025 a construcţiei unui prototip, care ar urma să decoleze doi ani mai târziu.

Şi de atunci, nimic. Contractele nu au fost încheiate în lipsa unui acord între compania franceză Dassault Aviation şi partenerul său principal Airbus, care reprezintă interesele Germaniei şi Spaniei.

SCAF pare între timp să fi fost devansat de un proiect concurent susţinut de Marea Britanie, Tempest.

În pofida acestor dificultăţi, „trebuie să reflectăm la ce va fi avionul de vânătoare al viitorului, pentru că este nevoie de acest lucru, şi trebuie să ne gândim la modernizarea echipamentelor noastre în materie”, a reamintit ministrul francez.

„Este evident adevărat pentru SCAF şi este adevărat, de asemenea, pentru tancul viitorului”, a mai spus el reamintind că, în ceea ce o priveşte pe Franţa, „tancurile Leclerc vor ajunge în curând la sfârşitul vieţii”.

Citește și : După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună

„Trebuie deci să reflectăm la un nou model de echipament pentru armatele noastre terestre (…) şi deci uneori trebuie ca miniştrii să aibă o agendă de perseverenţă”, a estimat Lecornu.

El a spus că „s-a pus de acord” cu Christine Lambrecht „asupra calendarului viitor pentru tanc” şi a precizat că „propuneri” de progrese privind proiectul de tanc vor fi făcute înainte de Consiliul de miniştri franco-german organizat la sfârşitul lui octombrie.