DISTRIBUIȚI

Viitoarea arhitectură a securităţii europene constituie principalul subiect de pe agenda ultimei zile a Conferinţei de securitate de la Munchen, care se încheie duminică, relatează DPA, potrivit agerpres.

Premierul suedez Ulf Kristersson şi cel estonian Kaja Kallas urmează să discute despre acest subiect cu şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borell.


Citește și : Zelenski aşteaptă ajutor militar suplimentar de la Occident

Pe de altă parte, primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Kliciko, şi liderul social-democraţilor germani, Lars Klingbeil, vor participa la o dezbatere privind consecinţele războiului lansat de Rusia contra Ucrainei vecine în urmă cu aproape un an.

Tot duminică, la Conferinţa de securitate de la Munchen se va discuta despre situaţia din Israel şi din teritoriile palestiniene, printre participanţii la dezbatere aflându-se fostul premier israelian Ehud Olmert.

Pentru a doua oară consecutiv, la Conferinţa de securitate de la Munchen nu a participat niciun reprezentant al conducerii Federaţiei Ruse. Anul trecut, a existat o invitaţie pe numele ministrului de externe Serghei Lavrov, care a decis să nu participe, gest care la acel moment a fost interpretat drept un semnal că decizia de lansare a invaziei ruse asupra Ucrainei fusese deja luată.

Spre deosebire de anii precedenţi, au fost excluşi de pe lista invitaţilor oficialităţi iraniene şi reprezentanţi ai partidului extremist ‘Alternativa pentru Germania’.

Citește și : Viktor Orban: Europa ‘pluteşte în derivă’ în războiul din Ucraina

La ediţia din acest an au fost invitaţi peste 450 decidenţi din întreaga lume, printre care 40 de şefi de stat sau de guvern, miniştri, personalităţi internaţionale şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi ai mediului de afaceri, jurnalişti şi profesori universitari.