DISTRIBUIȚI
Cosmopolitan

O jurnalistă italiană de televiziune i-a oferit marţi şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo o bucată de parmezan, „cel mai bun din lume”, pentru a-l îndemna să nu aplice o serie de tarife vamale care îi îngrijorează pe mulţi agricultori italieni, potrivit AFP, scrie agerpres.

Alice Martinelli, jurnalistă a unei emisiuni care se cheamă ‘Le Iene’ (‘Hienele’), i-a întins secretarului de stat american o bucată din această brânză emblematică, explicând: „Este parmezan, probabil cel mai bun din lume”.


Citește și : Utilizarea de muniție reală în timpul protestelor de la Hong Kong este exagerată, afirmă șeful diplomației britanice

Premierul italian Giuseppe Conte care tocmai îl primise, la sediul guvernului de la Roma, pe şeful diplomaţiei americane i-a reproşat jurnalistei intruziunea.

El a condus-o spre ieşire, timp în care jurnalista protesta şi explica faptul că nu a vrut decât să îşi facă meseria şi să îi adreseze întrebări despre taxele vamale lui Pompeo.

Conform unor informaţii apărute în presă, Washingtonul a primit permisiunea din partea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să impună tarife vamale anuale în valoare de 7,5 miliarde de dolari asupra produselor europene.

Decizia, al cărei anunţ oficial ar putea surveni în următoarele zile, se înscrie în cadrul unui conflict vechi de 15 ani între Airbus şi Boeing asupra eventualelor subvenţii oferite constructorului aeronautic european.

În timpul weekendului, Teresa Bellanova, ministrul italian al agriculturii, fostă lucrătoare agricolă şi fostă sindicalistă, a tras semnalul de alarmă asupra ipotezei de a impune tarife vamale de către SUA.

„Americanii importă 4,5 miliarde de euro de produse alimentare italiene, adică 10% din totalitatea exporturilor noastre”, a explicat Teresa Bellanova, exprimându-şi dorinţa ca premierul Conte să intervină pentru a convinge Washingtonul să renunţe la măsură.

Citește și : Taiwanul condamnă ‘dictatura’ din China, cu ocazia aniversării instalării regimului comunist

„Intenţia de a creşte tarifele vamale sau alte forme de retorsiune pot pune serios în pericol locuri de muncă, firme şi familii în teritorii întregi”, a explicat ministrul într-un interviu pentru cotidianul La Stampa.

Îngrijorată în special în legătură cu simboluri ale gastronomiei italiene precum parmezanul (parmigiano reggiano) sau uleiul de măsline, Teresa Bellanova a cifrat la peste „un miliard de euro” pagubele pentru agricultura italiană din cauza embargoului rus asupra unor produse alimentare europene.