DISTRIBUIȚI
nypost.com

Tabăra anti-establishment din cadrul Partidului Democrat american a înregistrat o nouă victorie: o parlamentară locală afro-americană, reprezentanta valului de candidaţi cu o orientare mai de stânga în cadrul partidului, a câştigat marţi alegerile primare la Boston, în faţa unui democrat experimentat, Michael Capuano, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Ayanna Pressley, 44 de ani, care a devenit în urmă cu opt ani prima femeie afro-americană membră a consiliului municipal din Boston, l-a detronat pe Michael Capuano, 66 de ani, reprezentant în Congres vreme de 20 de ani, într-o circumscripţie din partea căreia a fost odată congresman John F.Kennedy şi care este unul dintre cele mai de stânga bastioane democrate din SUA.


Citeşte şi: Emisari ai Seulului au ajuns la Phenian

„Se pare că schimbarea este în toi. Campania noastră a fost cu adevărat o campanie de teren, alimentată de la bază”, a declarat Pressley într-un discurs ţinut în faţa susţinătorilor săi, după anunţarea victoriei, înainte de a relua sloganul său de campanie: „Schimbarea nu poate aştepta”.

Fără contracandidat din partea republicanilor, Pressley şi-a asigurat deja un loc la Washington la viitoarele alegeri legislative.

Militantă de cursă lungă, această nativă din Congo a invocat în timpul campaniei experienţa ei de femeie agresată sexual şi apropierea sa de clasele populare, pentru a da asigurări că ea va fi „o altfel de conducătoare”.

„În mod clar, circumscripţia dorea multe schimbări. Ea este în mod clar furioasă împotriva multor lucruri care au loc. Îi înţeleg, şi eu sunt furios”, a recunoscut la rândul său Capuano.

Citeşte şi: Donald Trump vrea ca toată lumea să pună o presiune maximă pe Iran

Pressley, care vrea să reînnoade legătura cu baza tradiţional modestă a Partidului Democrat şi care a obţinut susţinerea unor mari publicaţii precum Boston Globe, încarnează un curent în stânga partidului, dar şi ascensiunea femeilor odată cu apropierea alegerilor la jumătatea mandatului din 6 noiembrie, în linie cu tânăra new-yorkeză Alexandria Ocasio-Cortez, câştigătoarea-surpriză a unor alegeri primare pentru Congres, la sfârşitul lui iunie, împotriva unui alt democrat cu experienţă, Joe Crowley.

De altfel, Ocasio-Cortez a felicitat-o marţi, într-o postare pe Twitter, pe „sora” sa, celebrând „parcursul său istoric pentru Congres”.