DISTRIBUIȚI
dunyabulteni.net

Curtea Supremă a validat miercuri o decizie a administraţiei Trump ce limitează cu stricteţe solicitările de azil în SUA din partea migranţilor provenind din America Centrală, spre satisfacţia preşedintelui american, informează AFP, potrivit agerpres.

„Victorie mare la Curtea Supremă a Statelor Unite asupra limitării dreptului de azil”, s-a bucurat pe Twitter Donald Trump.


Citește și : Veste bună pentru Chişinău: Rusia ÎŞI RETRAGE arsenalul sovietic din Transnistria

Un judecător federal din statul California a insistat luni în dorinţa de a bloca această măsură ce prevede respingerea automată a tuturor solicitărilor de azi depuse de migranţi care nu au solicitat statutul de refugiat în Mexic sau în statele terţe traversate în călătoria spre SUA.

În pledoaria scrisă, judecătorul Curţii Supreme Sonia Sotomayor, care s-a opus măsurii alături de colega sa progresistă Ruth Bader Ginsburg, a declarat că regretă decizia Curţii Supreme.

„Încă o dată puterea executivă a emis o reglementare care încearcă să pună capăt unor practici de lungă durată pentru refugiaţii care caută să scape de persecuţii”, a susţinut Sotomayor.

Citeşte şi: Preşedintele Adunării Generale din Franţa, INCULPAT într-un caz de corupţie

Conform organizaţiilor de apărare a drepturilor civile şi ale omului care au contestat decizia în faţa unui tribunal federal din Oakland (California), această măsură va însemna excluderea de la procedurile de azil a unei majorităţi zdrobitoare a solicitanţilor de azil care sosesc la frontiera sudică a SUA dinspre America Centrală.

Mai multe sute de mii de persoane, deseori familii cu copii, sunt potenţial afectate de această măsură controversată.