DISTRIBUIȚI
epa03965099 Leader of ANO 2011 movement Andrej Babis is seen during press conference after post-election government negotiations in Prague, Czech Republic, 25 November 2013. Talks between possible coalition partys Ano 2011, CSSD and KDU-CSL aimed at forming a new Czech government will continues in future days. EPA/FILIP SINGER

Mişcarea populistă ANO, condusă de miliardarul Andrej Babis, conduce detaşat în alegerile legislative desfăşurate vineri şi sâmbătă în Cehia, fiind urmată de partidul de extremă dreapta SPD, antiimigraţie şi anti-UE, indică rezultatele anunţate după numărarea a 63% din buletinele de vot, în urma unui scrutin marcat de nelinişte în ce priveşte orientarea viitoare a ţării, potrivit AFP. 

ANO, condusă de Andrej Babis, supranumit ‘Trump al Cehiei’ şi, cel mai probabil, viitorul prim-ministru, a întrunit 31,69% din voturi.


Formaţiunea SPD, a ceho-japonezului Tomio Okamura, se află pe locul al doilea, cu 11,30% din voturi, în timp ce partidul social-democrat CSSD al premierului Bohuslav Sobotka înregistrează o prăbuşire, situându-se de-abia pe locul al 6-lea, cu 7,85% din opţiuni, indică rezultatele parţiale.

Pe locul al treilea se plasează partidul de dreapta ODS, cu 10,29%, alte patru formaţiuni depăşind, de asemenea, pragul electoral de cinci procente: Partidul Pirat (antisistem) cu 9,85%, partidul comunist KSCM cu 8,51%, creştin-democraţii din KDU-CSL cu 5,91% şi mişcarea STAN (a unor primari independenţi şi personalităţi regionale) cu 5,04%.

Conform acestor rezultate, ANO şi SPD ar putea avea împreună 108 mandate din totalul de 200 ale Camerei Deputaţilor.

Mişcarea populistă ANO, înfiinţată şi controlată strict de Babis, a câştigat susţinere atât de la dreapta, cât şi de la stânga cu promisiuni de reducere a taxelor şi de înlocuire a politicienilor corupţi, precum şi prin apelurile de închidere a frontierelor UE şi de neacceptare a cotelor de refugiaţi în Uniunea Europeană.