DISTRIBUIȚI
Economica

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a declarat miercuri că procedura de activare a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, prin care blocul comunitar ar putea sancţiona Polonia ca urmare a acuzaţiilor de încălcare a statului de drept, nu a avut încă vreun impact asupra comportamentului Varşoviei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Situaţia actuală nu este bună deoarece am avut procedura de activare a Articolului 7 în Polonia dar, din nefericire, nimic nu s-a întâmplat”, le-a spus oficialitatea europeană jurnaliştilor în Varşovia. „Am avut un dialog cu o ultimă propunere (pentru un amendament legal din partea Poloniei), nu a existat deloc o consultare cu Comisia. Consultarea nu funcţionează şi a ridicat alte probleme în alte state membre”, a adăugat el.


Citește și : Maduro neagă zvonurile că ar fi plănuit să fugă în Cuba

Parlamentul European a invocat Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Poloniei la sfârşitul anului 2017 pentru încălcarea persistentă de către Varşovia a regulilor democratice, prima dată când UE a recurs la această procedură, şi împotriva Ungariei în 2018. În teorie, procesul ar putea duce la pierderea dreptului de vot în UE al celor două ţări, în practică un astfel de rezultat este puţin probabil dat fiind că este nevoie de majoritate pentru o astfel de decizie.