DISTRIBUIȚI

Vicepreşedintele american Mike Pence, aflat în vizită în Israel, s-a referit la Ierusalim ca fiind capitala statului israelian, înfuriindu-i şi mai tare pe palestinieni, care i-au boicotat vizita din cauza recentelor decizii ale administraţiei SUA în ce priveşte Oraşul sfânt, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat în decembrie că recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului şi că va muta ambasada Statelor Unite în acest oraş, spre indignarea palestinienilor, care revendică partea de est a Ierusalimului, şi a numeroase state arabe din regiune.


Citeşte şi: Un turist român a fost ÎMPUŞCAT pe străzile din New York – VIDEO

Aflat într-un turneu oficial în Orientul Mijlociu, Mike Pence a subliniat, sâmbătă, în Egipt, şi duminică, în Iordania, că Washingtonul este pentru o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian, dacă o susţin ambele părţi.

Luni, la începutul convorbirilor sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Pence a ţinut să se declare onorat să se afle „în capitala Israelului, Ierusalim”, la care gazda sa i-a replicat: „Este pentru prima dată că mă aflu aici şi amândoi liderii pot spune cele trei cuvinte: Ierusalim, capitala Israelului”.

Mike Pence a menţionat că anunţul lui Trump, care a fost criticat de altfel şi de majoritatea principalilor aliaţi ai Statelor Unite din afara Orientului Mijlociu, a creat noi oportunităţi pentru pacea israeliano-palestiniană.

Citeţte şi: Carles Puigdemont A PLECAT din Bruxelles şi riscă să fie arestat

„Sper totodată să ne aflăm în zorii unei noi ere de discuţii în vederea găsirii unei soluţii paşnice la conflictul care afectează de decenii întregi această regiune”, a spus vicepreşedintele SUA.

În ce-l priveşte, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas – care a calificat anunţul din decembrie al lui Trump drept o „palmă peste faţă” – a plecat într-o vizită în străinătate, înainte de sosirea lui Mike Pence. Preşedintele Autorităţii Palestiniene urma să se întâlnească luni, în cursul unui dejun de lucru la Bruxelles, cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, şi cu cei 28 de miniştri de externe, cu ocazia reuniunii lor lunare.

„Recunoaşterea de către americani a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi ocupaţia (israeliană din Ierusalim) sunt nelegitime. Administraţia americană nu trebuie să contribuie la escaladarea situaţiei”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Rudeina, după remarcile vicepreşedintelui SUA.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de est, inclusiv Oraşul vechi, cu locurile sale sfinte, să fie capitala viitorului lor stat. Israelul, care a anexat Ierusalimul de est în 1967, consideră întregul oraş ca fiind „capitala sa eternă şi indivizibilă”.

Citeşte şi: Trei oameni au murit într-o explozie produsă în Thailanda

Mike Pence, care este creştin evanghelic şi pledează pentru apărarea creştinilor din Orientul Mijlociu, nu are prevăzute vizite private în zone palestiniene, cum este Betleemul, alt oraş cu profunde semnificaţii pentru creştini care-i atrage de regulă pe demnitarii occidentali aflaţi în Israel.

Mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim ar urma să dureze până la trei ani, conform unor oficiali americani, dar au existat speculaţii că Mike Pence ar putea anunţa un aranjament interimar cum ar fi transformarea uneia din clădirile consulatului SUA de la Ierusalim în ambasadă de facto. La întrebarea unui reporter dacă mutarea ambasadei ar putea avea loc în decurs de un an, Netanyahu a răspuns, în glumă: „O vom muta săptămâna viitoare”, pentru a recunoaşte imediat după aceea că a fost o glumă, însă a menţionat: „Vrem să o mutăm”.

În condiţiile în care palestinienii au boicotat vizita vicepreşedintelui american, aceasta nu are prea mari şanse de a „clădi punţi” către pace, dar le oferă celor doi lideri, Pence şi Netanyahu, ocazia de a-şi expune relaţia bilaterală cordială în faţa comunităţii de americani conservatori creştini care constituie baza electorală a lui Trump şi a vicepreşedintelui său.

Marţi, Mike Pence va vizita Zidul Plângerii şi va depune o jerbă la monumentul Holocaustului Yad Vashem.