DISTRIBUIȚI
Jerusalem Post

Un responsabil al partidului palestinian Fatah a afirmat joi că vicepreşedintele american Mike Pence „nu este bine venit în Palestina”, după decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează AFP. 

Vizita lui Mike Pence în Israel şi în teritoriile palestiniene este prevăzută în a doua jumătate a lunii decembrie.


Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, lider al Fatah, nu a menţionat vizita lui Mike Pence în reacţia sa, miercuri, la declaraţia lui Donald Trump. Biroul său nu a putut fi contactat joi seară pentru a reacţiona la declaraţiile făcute de Jibril Rajoub.

„Vicepreşedintele american nu este binevenit în Palestina”, a declarat pentru AFP Jibril Rajoub. „Preşedintele Abbas nu îl va primi din cauza anunţului” (făcut de preşedintele Trump), a adăugat el.

La rândul său, Casa Albă a afirmat joi că o eventuală anulare a întâlnirii dintre Mike Pence şi Mahmoud Abbas va fi „contraproductivă”.

Vizita vicepreşedintelui american care va vizita, de asemenea, Egiptul capătă un caracter special după anunţul lui Donald Trump care a provocat furia palestinienilor şi o largă condamnare internaţională.

Pentru Mahmoud Abbas, Washingtonul nu mai poate juca rolul său istoric de mediator de pace cu israelienii după anunţul făcut de Donald Trump. „Prin aceste declaraţii deplorabile, Statele Unite sabotează deliberat toate eforturile de pace”, a reacţionat el miercuri.

Liderii palestinieni revendică Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de Israel în 1967, drept capitală a statului la care aspiră. Israelul proclamă întregul Ierusalim, de Vest şi de Est, drept capitala sa „eternă şi indivizibilă”

RT