DISTRIBUIȚI
RFE/RL

Vicepreşedintele afgan Abdul Rashid Dostum a scăpat nevătămat sâmbătă după un atac în care unul din bodyguarzii săi a fost ucis, iar alţi doi răniţi, transmite Reuters. A fost al doilea atentat la viaţa sa, după ce a revenit în ţară anul trecut, scrie Agerpres.

Atacatorii au organizat o ambuscadă pe traseul convoiului lui Dostum, pe drumul de la Mazar-i-Sharif către provincia Jawzan din nordul Afganistanului, a anunţat un purtător de cuvânt al partidului vicepreşedintelui.


Citește și : Theresa May ar putea cere parlamentului al patrulea vot asupra acordului Brexit

Generalul Dostum aflase despre planurile de atac, dar a decis să se deplaseze şi în aceste condiţii, a adăugat aceeaşi sursă.

Atentatul nu a fost revendicat imediat.

În urmă cu opt luni, vicepreşedintele a supravieţuit unui atac sinucigaş cu bombă pe aeroportul din Kabul, la întoarcerea în Afganistan după un an de exil în Turcia, în urma acuzaţiilor că şi-a torturat un adversar politic şi a presiunilor donatorilor internaţionali, inclusiv ale Statelor Unite. Statul Islamic şi-a asumat atacul respectiv, reaminteşte Reuters.

După revenirea în ţară, Dostum – al cărui partid, Junbish, este susţinut în special de conaţionalii săi uzbeci – s-a alăturat echipei lui Abdullah Abdullah, şef al executivului afgan şi candidat la alegerile prezidenţiale programate în 28 septembrie.

Citește și : Un bărbat a încercat să ajungă la coloana oficială a regelui Mohammed în timpul vizitei papei Francisc în Maroc