DISTRIBUIȚI
Jyrki Katainen, vice president of the European Commission in charge of Jobs, Growth, Investment and Competitiveness, speaks during a press conference at the EU headquarters in Brussels on July 22, 2015. AFP PHOTO/ JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Polonia trebuie să înceteze să mai trateze Uniunea Europeană ca pe o maşină de făcut bani şi să-şi aducă o contribuţie financiară mai substanţială în viitor, a declarat miercuri, la Varşovia, vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, informează Reuters, scrie Agerpres.

„UE nu este doar un bancomat, o vacă pe care o poţi mulge. Ne aşteptăm la o contribuţie mai substanţială din partea Poloniei pentru viitorul Europei”, a insistat oficialitatea europeană. Totodată, Katainen a apreciat că Polonia este o ţară prudentă din punct de vedere fiscal şi că ar avea mult de beneficiat de pe urma aderării la zona euro.


Citește și : Brexit: Guvernul May doreşte să încheie discuţiile cu opoziţia laburistă săptămâna viitoare

În altă ordine de idei, Katainen a mai declarat că perspectiva ca politicienii britanici să intre în Parlamentul European după alegerile europarlamentare doar pentru a ieşi din legislativul european odată cu Brexit-ul ar putea crea o situaţie „încâlcită” în timpul votării preşedintelui Comisiei Europene”.

„Regatul Unit a primit un termen (pentru ieşirea din UE) care este spre sfârşitul toamnei, însă preşedintele Comisiei ar putea fi ales înainte de acesta… În acest moment totul pare foarte încâlcit”, a insistat Katainen. „Trebuie să ne asigurăm că toţi membrii Parlamentului European au aceleaşi drepturi şi responsabilităţi, deoarece nu vrem să ne găsim în situaţia în care unii eurodeputaţi au un mandat parţial… Dar o majoritate temporară ar putea provoca multe întrebări şi probleme (dacă europarlamentarii britanici părăsesc Parlamentul European după Brexit)”, a adăugat vicepreşedintele executivului european.

Citește și : Venezuela: Un lider militar din tabăra Maduro a fost împuşcat în urma confruntărilor cu opoziția