DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat duminica aceasta că tehnic este posibilă restabilirea infrastructurii offshore avariate a gazoductelor Nord Stream, informează agenţiile Reuters şi TASS, potrivit agerpres.   

În total pentru scurgeri de gaze au fost descoperite săptămâna trecută la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, lângă Danemarca şi Suedia, cu o scădere semnificativă a presiunii gazului ce a dus la depistarea zonelor avariate.


Citește și : Liderii UE vor discuta la summitul de la Praga despre securitatea infrastructurilor critice

„Nu au mai existat vreodată astfel de incidente. Desigur, existe posibilităţi tehnice de a restaura infrastructura, aceasta necesită timp şi fonduri corespunzătoare. Sunt sigur că vor fi găsite posibilităţi adecvate”, a spus Novak.

Duminică, Agenţia pentru Energie a Danemarcei a anunţat că a fost informată de consorţiul Nord Stream AG că în prezent se înregistrează o presiune stabilă în Nord Stream 1, una dintre cele mai mari căi de aprovizionare a Europei cu gaz rusesc, ceea ce indică că ultimele scurgeri s-au oprit.

Sâmbătă, Nord Stream AG a anunţat că gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, nu mai prezintă scurgeri în Marea Baltică.

Nord Stream 1 şi 2, construite pentru a transporta gaz rusesc în Europe, au fost avariate de explozii submarine în largul insulei daneze Bornholm, în Marea Baltică, provocând barbotări pe mari suprafeţe.

Cele două conducte exploatate de un consorţiu depinzând de gigantul rus Gazprom nu erau operaţionale din cauza consecinţelor războiului din Ucraina, dar erau umplute cu gaz.

State ale Uniunii Europene au declarat că distrugerile la gazoducte au fost cauzate de un act de sabotaj, însă au evitat să indice direct un vinovat.

Citește și : Militarii pucişti din Burkina Faso acuză Franţa că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba înlăturat de la putere

 

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri că SUA şi aliaţii lor sunt responsabili de avarierea gazoductelor Nord Stream, acuzaţie pe care Casa Albă a respins-o.

Potrivit TASS, Novak a spus că SUA, Ucraina şi Polonia s-au opus gazoductelor Nord Stream. El a adăugat că cei care şi-au exprimat opoziţia aveau un interes în a opri funcţionarea gazoductelor.