DISTRIBUIȚI

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu a anunțat sâmbătă un acord energetic despre care a spus că va reduce riscul unor întreruperi masive de energie electrică în fosta republică sovietică, potrivit Reuters, informează mediafax.

Andrei Spînu a declarat că firma de utilități de stat Energocom va achiziționa suficientă energie electrică de la cea mai mare centrală electrică din țară pentru a acoperi toate nevoile Moldovei pentru luna decembrie, atunci când va fi combinată cu importurile existente din România.


Citește și: O nouă decizie a justiţiei defavorabilă lui Donald Trump

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a suferit întreruperi de energie electrică pe scară largă pe fondul unui flux redus de gaze naturale din Rusia și al atacurilor aeriene ale Kremlinului asupra infrastructurii energetice din Ucraina vecină.

Centrala electrică, situată într-un teritoriu separatist loial Moscovei, depinde de gazul rusesc distribuit de Chișinău. Aceasta a încetat să furnizeze electricitate către restul Moldovei după ce gigantul energetic de stat rus a redus fluxurile cu 40%.

De atunci, Chișinăul s-a bazat pe electricitatea românească, mai scumpă, dar a suferit în continuare pene de curent din cauza loviturilor rusești asupra Ucrainei.

Spînu a declarat că centrala electrică, care se află peste râul Nistru, va primi 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi în schimbul vânzării de electricitate la prețul de 73 de dolari pe megawatt pe oră.

Citește și: Washingtonul anunţă sancţiuni împotriva a trei oficiali nord-coreeni

„Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului electricitate și gaz”, a scris Spînu pe canalul său Telegram.

El a adăugat că oficialii analizează posibilitatea de a prelungi contractul până în 2023.