DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Vicepremierul afgan Abdul Ghani Baradar, co-fondator al mişcării talibanilor, a făcut apel vineri la comunitatea internaţională să îi susţină pe afgani „fără niciun parti-pris politic”, în contextul în care Afganistanul se confruntă cu o criză umanitară, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Lumea trebuie să susţină poporul afgan fără niciun parti-pris politic şi să se achite de obligaţiile sale umanitare”, a declarat el, conform unei înregistrări video difuzate de media publice.


Citește și : Amenzi usturătoare pentru italienii care nu respectă noile măsuri antiepidemice

„În diverse locuri în acest moment, oamenii nu au hrană, locuinţe, haine călduroase sau bani”, a adăugat el.

Zăpada a acoperit o mare parte din centrul şi nordul Afganistanului în ultimele zile, în timp ce mai multe regiuni din sud au fost afectate de inundaţii.

Potrivit lui Abdul Ghani Baradar, acest lucru înrăutăţeşte condiţiile de viaţă ale afganilor deja afectaţi de oprirea ajutorului internaţional, deşi el a dat asigurări că talibanii sunt pregătiţi să facă faţă acestei „situaţii de urgenţă”.

De la căderea fostului guvern afgan susţinut de SUA şi de aliaţii lor la mijlocul lunii august, ţările occidentale au oprit ajutorul care permitea Afganistanului să supravieţuiască.

Washingtonul a îngheţat aproape 10 miliarde de dolari reprezentând rezerve al Băncii Central afgane, iar Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional şi-au suspendat ajutoarele.

Citește și : ‘Oricare ar fi soluţia privind Ucraina, ea trebuie să nu ocolească Europa’

ONU a atras atenţia că Afganistanul este în pragul uneia dintre cele mai mari catastrofe umanitare din lume. Conform mai multor organizaţii internaţionale, peste jumătate din populaţia de 38 de milioane de locuitori va fi afectată de foamete.

Câteva măsuri au fost luate în decembrie, când ONU a adoptat o rezoluţie care facilitează timp de un an ajutorul umanitar pentru Afganistan şi când Organizaţia pentru Cooperare Islamică a promis că va crea un fond de donaţii şi va încerca să deblocheze o parte din activele ţării.