DISTRIBUIȚI
REUTERS/Leonhard Foeger

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii (FPO, de extremă dreapta), a promis miercuri că va forţa o schimbare a standardelor radioteleviziunii naţionale ORF, pe care o acuză de partizanat de stânga, şi va elimina taxa din care este finanţată această instituţie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Formaţiunea lui Strache s-a plasat pe locul al treilea în alegerile de anul trecut, dominate de criza migranţilor, şi a intrat la guvernare alături de Partidul Poporului, conservator, al premierului Sebastian Kurz. Austria a devenit astfel singura ţară vest-europeană în care extremiştii de dreapta au acces la putere.


Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

După instalarea sa în decembrie, noul executiv a anunţat tăieri de indemnizaţii pentru refugiaţi şi suplimentarea forţelor de ordine.

Miercuri, într-un discurs către susţinători, Strache a lăudat aceste politici şi a criticat ORF, intensificându-şi presiunea asupra uneia din ţintele sale favorite. Guvernul austriac a promis deja că va reforma ORF, dar a lăsat multe detalii neclare.

‘Pot să vă promit un lucru: voi face totul pentru a mă asigura că ORF este reformat, că în sfârşit va deveni o instituţie publică, în sfârşit va relata obiectiv şi neutru, şi că se va termina cu taxa obligatorie’, a declarat Strache în discurs.

‘Acesta este unul din obiectivele mele principale în acest guvern şi de aceea sper că voi reuşi să am câştig de cauză şi să conving OVP’, a continuat el.

FPO acuză de multă vreme ORF de partizanat de stânga. Consiliul care supervizează activitatea ORF este compus mai ales din persoane numite politic, iar guvernul desemnează direct o parte din membri. Actualul director general al postului, Alexander Wrabetz, este un social-democrat.

ORF este finanţată printr-o combinaţie de venituri din publicitate şi din taxa obligatorie.

Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

Strache şi alţi politicieni din FPO au criticat recent ORF pentru că a relatat despre o reuniune a ministrului austriac al transporturilor cu omologi din ţări vecine fără a menţiona numele lui Norbert Hofer, cel care deţine acest portofoliu şi este vicepreşedinte al FPO.

Reacţionând la aceste atacuri, principala emisiune satirică a ORF a glumit marţi că postul ar trebuie să se simtă obligat să informeze despre fiecare gest al lui Hofer.

Strache a declanşat un conflict şi cu prezentatorul vedetă al ORF, Armin Wolf, postând pe Facebook o fotografie cu Wolf şi explicaţia: ‘Există un loc unde minciuna devine ştire. Acest loc este ORF’. Strache a adăugat o captură cu cuvântul ‘Satiră’.

Wolf a ameninţat că îl va da în judecată pe şeful FPO, afirmând că este pentru prima dată când un politician îl acuză de minciună. Directorul general al postului a cerut şi el explicaţii şi scuze din partea lui Strache, iar asociaţia editorilor din ORF a subliniat că ‘jurnaliştii nu sunt oponenţi politici’ şi că ‘atacurile la persoană împotriva bunei reputaţii a jurnaliştilor sunt inadecvate într-o democraţie’.