DISTRIBUIȚI
heute.at

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii (FPO, de extremă dreapta), a fost de acord să-i prezinte scuze şi să-i plătească despăgubiri unui prezentator vedetă al televiziunii naţionale pe care l-a acuzat de minciună, după ce părţile au ajuns la o înţelegere care evită rezolvarea disputei în sala de judecată, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Luna trecută, vicecancelarul a postat pe Facebook o fotografie cu prezentatorul de ştiri Armin Wolf, cu explicaţia: ‘Există un loc unde minciuna devine ştire. Acest loc este ORF’ (radioteleviziunea publică austriacă).


Citeşte şi: Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

Vicecancelarul a susţinut că, din faptul că a adăugat pe fotografie o captură cu cuvântul ‘Satiră’, rezulta în mod clar că a fost vorba de o farsă de Mardi Gras, zi de carnaval în care se fac în mod tradiţional glume.

Heinz-Christian Strache, care acuză de multă vreme postul public de partizanat de stânga, a mai declarat însă că are în plan o reformare a ORF, pentru ca acesta să relateze ‘obiectiv şi neutru’, dar şi eliminarea taxei din care este finanţată instituţia.

Jurnalistul, care l-a dat în judecată pe şeful FPO pentru defăimare, a anunţat marţi, într-o postare pe blogul său, că a ajuns la o înţelegere cu Strache: ‘Scopul meu nu a fost să târăsc un politician în faţa instanţei, ci să arăt clar că există limite ale criticilor faţă de munca depusă de jurnalişti şi de media, şi anume punctul în care aceste critici devin defăimare a persoanei’, a scris el. ‘Dl Strache a acceptat acum aceste limite şi va anunţa acest lucru unui public mai larg’, a adăugat Wolf, precizând că vicecancelarul va publica aceste scuze pe pagina personală de Facebook şi în tabloidul austriac cu cel mai mare tiraj, Kronen Zeitung.

În plus, Strache a acceptat să plătească 10.000 de euro ca despăgubiri, sumă pe care Wolf a anunţat că o va dona unei organizaţii care monitorizează grupările de extremă dreapta şi neonaziste.

Citeşte şi: Donald Trump îşi doreşte ca SUA să-şi formeze o ‘armată spaţială’

Jurnalistul a mai precizat că a acceptat oferta lui Strache întrucât este de preferat unui conflict în justiţie care se putea întinde pe mai mulţi ani.

ORF a depus o plângere separată în justiţie împotriva lui Strache, cu care se află în curs de negociere a unei înţelegeri.