DISTRIBUIȚI
Radio Cluj

Aproape două treimi dintre cetăţenii europeni intervievaţi în cadrul unui sondaj nu sunt convinşi că viaţa ar fi neapărat mai rea fără Uniunea Europeană, cei chestionaţi afirmând că doresc din partea UE mai multă transparenţă şi o atenţie sporită asupra problemelor reale, cum ar fi locurile de muncă, securitatea sau schimbările climatice, scrie publicaţia Politico.eu, potrivit Agerpres.

În sondajul publicat joi şi comandat de ‘Friends of Europe’ (Prietenii Europei), un think tank cu sediul la Bruxelles, 64% dintre cei aproximativ 11.000 de cetăţeni europeni chestionaţi nu s-au declarat convinşi că viaţa lor ar fi mai rea fără UE, în timp ce aproape jumătate (49%) din acest eşantion de participanţi la sondaj consideră că blocul comunitar este ‘irelevant’.


Citește și : Bulgaria: Premierul şi opoziţia îndeamnă la evitarea tensiunilor etnice după asasinarea ziaristei Viktoria Marinova

Totuşi, aceia mai tineri au o viziune mai pozitivă asupra UE, circa 41% dintre respondenţii sub 35 de ani estimând că viaţa ar fi mai rea dacă nu ar exista acest bloc comunitar.

Dar ‘fără schimbare şi reforme, UE va rămâne irelevantă pentru majoritatea cetăţenilor ei’, afirmă Pascal Lamy, reprezentant al Friends of Europe şi fost comisar european pentru comerţ.

Pe de altă parte, europenii nu doresc nici ‘mai puţină Europă’, relevă de asemenea acest sondaj efectuat în cadrul campaniei ‘Europe Matters’ (Europa Contează), aproximativ 90% dintre respondenţi apreciind că UE trebuie să fie ceva mai mult decât o simplă piaţă comună.

În plus, 81% dintre cei chestionaţi nu cred că prioritatea UE ar trebui să fie lăsarea mai multor prerogative decizionale guvernelor naţionale, ceea ce în opinia think tank-ului Friends of Europe ‘sugerează că suveranitatea naţională nu este o preocupare a majorităţii’ cetăţenilor europeni.

Potrivit aceleiaşi interpretări a sondajului, Friends of Europe notează că acesta arată că europenii doresc ca UE să includă în lista ei de priorităţi chestiuni esenţiale, precum securitatea, locurile de muncă sau combaterea schimbărilor climatice.

Citește și : Juncker: „Dl Orban nu-şi mai are locul în sânul PPE”

Sondajul mai arată că peste o treime dintre europeni doresc mai multă transparenţă din partea blocului comunitar, mai ales în chestiuni cum ar fi cheltuielile bugetare, în timp ce 41% dintre cei chestionaţi ar dori ca cetăţenii europeni să poată avea un cuvânt mai greu de spus în probleme ca, de exemplu, votarea deciziilor importante privind politica Uniunii Europene.