DISTRIBUIȚI

O proeminentă organizaţie nonguvernamentală germană pentru drepturile omului a atenţionat miercuri asupra existenţei unor noi forme de antisemitism ce reprezintă „o ameninţare acută la adresa vieţii evreieşti în Germania prin relativizarea nazismului, teorii ale conspiraţiei şi glorificarea terorii”, relatează dpa, potrivit agerpres.

Fundaţia Amadeu Antonio, din Berlin, ce îşi propune să combată extremismul de dreapta, rasismul şi antisemitismul, notează între altele în raportul său privind „Situaţia societăţii civile” că mişcarea Querdenken (Gândirea laterală) a pavat calea spre „noi forme interschimbabile” de antisemitism.


Citeşte şi: Un pod s-a prăbuşit chiar în timpul inaugurării (VIDEO): Cel puţin 25 de oameni sunt răniţi! – Black News

Mişcarea respectivă este formată în principal din persoane care contestă existenţa pandemiei de COVID-19, militanţi de extremă dreapta şi împotriva vaccinării şi a organizat mai multe proteste de masă, aminteşte dpa.

În plus, războiul din Ucraina este însoţit de explicaţii cu caracter antisemit, cum ar fi echivalarea invaziei ruse cu Holocaustul; în acelaşi timp, în Germania au loc manifestaţii antiisraeliene care glorifică terorismul.

„Antisemitismul se hrăneşte din cele mai diverse medii antidemocratice”, subliniază fundaţia în raportul său.

Citeşte şi: Tragedie feroviară în Iran (VIDEO): Un tren a sărit de pe şine şi cel puţin 10 oameni au murit! – Black News

Între incidentele antisemite înregistrate în primul trimestru al acestui an, ONG-ul menţionează două atacuri asupra unor turişti evrei la Berlin şi un incident din Frankfurt, în care pe uşa casei primarului Peter Feldmann a fost scrijelită o zvastică.

Acest din urmă incident a fost înregistrat de poliţie în martie, dar, spre deosebire de rapoartele poliţiei, studiul fundaţiei Amadeu include şi incidente antisemite care nu sunt relevante sub aspect penal, scopul său declarat fiind de a analiza antisemitismul din perspectiva celor care îl experimentează, a mai consemnat dpa.