DISTRIBUIȚI
CNN

Locuitorii oraşului Wuhan din centrul Chinei, unde a fost identificat în decembrie noul coronavirus, au permisiunea de a relua munca, iar transportul public se reia, după două luni de izolare, informează AFP, potrivit agerpres.

Ridicarea restricţiilor survine într-un moment în care Ministerul Sănătăţii nu a anunţat luni niciun nou caz de contaminare pentru a cincea zi consecutiv în această metropolă de 11 milioane de locuitori, punctul de pornire al actualei pandemii.


Citește și: Emiratele Arabe Unite SUSPENDĂ toate zborurile de pasageri

Totuşi, autorităţile chineze au anunţat 39 de noi cazuri importate la nivelul întregii ţări.

Locuitorii din Wuhan consideraţi ca fiind într-o stare bună de sănătate se pot de acum deplasa în oraş şi pot lua autobuzul sau metroul după ce îşi prezintă cartea de identitate, au explicat autorităţile.

Ei se pot întoarce de asemenea la locul de muncă dacă dispun de un certificat eliberat de angajator.

De asemenea, ei pot chiar părăsi Wuhan pentru a se duce în alte părţi din provincia înconjurătoare Hubei dacă sunt testaţi negativ cu COVID-19 şi au un certificat medical.

Răspândirea coronavirusului în această metropolă a determinat la 23 ianuarie punerea sa în carantină. Aproape toate celelalte oraşe din provincia Hubei i-au urmat rapid exemplul.

Populaţia avea interdicţie de a depăşi limitele spaţiului de rezidenţă.

Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat luni încă nouă decese, toate la Wuhan, numărul noilor contaminări pentru o zi a scăzut în ultimele săptămâni.

Acum principala problemă sunt cazurile de persoane venite din străinătate, fiind semnalate 507 situaţii de acest fel.

Dintre cele 39 de noi cazuri importate înregistrate luni, 10 sunt la Shanghai şi alte 10 la Beijing.

Citește și: China testează deja un vaccin împotriva noului coronavirus

Pentru a evita ca acest fenomen să nu declanşeze din nouă epidemia, care a fost în mare parte oprită în China, potrivit AFP, autorităţile impun acum o carantină de 14 zile tuturor persoanelor care ajung pe teritoriul ţării.

Începând de luni, toate zborurile internaţionale către Beijing sunt deviate spre alte aeroporturi chineze, unde există controale sanitare sporite. Doar pasagerii testaţi negativ pot ajunge apoi în capitala chineză.

Cu un total de 81.093 cazuri şi 3.270 de decese raportate oficial, China este a doua ţară cea mai afectată din lume de coronavirus, după Italia.