DISTRIBUIȚI
twitter.com

Consiliul Constituțional al Franței a decis joi că o măsură care le-ar fi permis autorităților să le interzică cetățenilor să protesteze, un element-cheie al planului Guvernului de a înăbuși protestele mișcării „Vestele galbene”, este neconstituțională, informează France 24, scrie Mediafax.

Măsura este prevăzută în cadrul unei legi privind protestele, ce a fost adoptată pe 12 martie. Consiliul a ajuns la concluzia că propunerea le-ar fi dat autorităților „flexibilitate excesivă” pentru justificarea interdicției de a protesta. Această propunere a fost inspirată din măsurile care se aplică pe stadioanele de fotbal, dar criticii acesti idei susțin că ea îngrădește dreptul la liberă exprimare și libertatea de asociere.


Citește și : Spania cere NATO o retragere ”ordonată” din Afganistan

Alte măsuri prevăzute în lege, cum ar fi înăsprirea pedepselor pentru organizatorii de proteste neautorizate sau pentru cei care își acoperă fețele în timpul protestelor violente, au fost, însă, aprobate de Consiliu. Astfel, manifestanții care nu respectă interdicțiile privind protestele vor risca de acum pedepse de până la șase luni de închisoare și amenzi de până la 7.500 de euro. Cei care își acoperă fețele în timpul protestelor riscă amenzi de până la 15.000 de euro.

Noua lege conferă polițiștilor dreptul de a percheziționa persoanele și autoturismele acestora pentru a-i împiedica să aducă obiecte care ar putea fi folosite ca arme.

Forţele de ordine din Franţa au intervenit în multe situaţii pentru dispersarea manifestanţilor violenţi. Mişcarea „Vestele galbene” a organizat o serie de proteste faţă de majorarea preţurilor la carburanţi şi faţă de erodarea nivelului de trai.

Citește și : Administraţia SUA „minte” privind retragerea efectivelor militare din Siria, afirmă șeful diplomaţiei de la Damasc