DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel duminică la ”ordine şi concordie”, a doua zi după o nouă manifestaţie a ”vestelor galbene” marcată de confruntări, în timp ce premierul Edouard Philippe a promis severitate faţă de ”o violenţă incredibilă” şi ”gesturi antisemite în plin Paris”, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Acum trebuie să domnească ordinea, calmul şi concordia. Ţara noastră are nevoie de aceasta. Are nevoie de concordie, unitate, o angajare sinceră faţă de cauze colective puternice, şi trebuie reduse divizările”, a declarat şeful statului francez, aflat într-o vizită în Ciad. Într-o aluzie la violenţe, Macron a afirmat la BFMTV că ”este evident că vor fi aduse răspunsurile judiciare cele mai severe”.


Citește și : Bilanţul în urma unui tsunami „vulcanic” din Indonezia a crescut la 222 de morţi (autorităţi)

La rândul său premierul Philippe a criticat duminică, pe Twitter, ”un simulacru de decapitare a şefului statului, agresiuni de o violenţă incredibilă împotriva poliţiştilor, gesturi antisemite în plin Paris”.

În cursul celei de-a şase săptămâni de proteste, în Champs-Elysee, poliţişti pe motocicletă au fost agresaţi de către manifestanţi. Anterior, în cursul dimineţii, pe colina din Montmartre, circa douăzeci de manifestanţi au intonat un cântec al lui Dieudonné M’Bala M’Bala, condamnat în 2017 pentru declaraţii antisemite. Vineri seara, o păpuşă cu efigia preşedintelui Macron a fost decapitată în cursul unei manifestaţii a ”vestelor galbene” în Angouleme.

”Nu se pune problema de a banaliza astfel de gesturi, care trebuie să facă obiectul unei condamnări unanime şi al unor sancţiuni penale”, a adăugat premierul în mesajul său.

Citește și : Canada cere ajutorul aliaţilor în cazul cetăţenilor săi deţinuţi „arbitrar” în China

Cu trei zile înainte de Crăciun, mobilizarea ”vestelor galbene” a scăzut puternic sâmbătă, cu aproape jumătate în raport cu săptămâna precedentă: aproape 40.000 de persoane au participat la diferite defilări, baraje rutiere şi blocaje la frontiere, înregistrându-se uneori confruntări. La Paris, potrivit prefecturii, au participat 2.000 de manifestanţi, faţă de aproape 4.000 sâmbăta trecută.