DISTRIBUIȚI
The Atlantic
Protesters wearing yellow vests take part in a demonstration of the "yellow vests" movement in Paris, France, February 16, 2019. REUTERS/Benoit Tessier - RC126512E900

Actul 23 al mişcării “vestelor galbene” a fost marcat, sâmbătă, de arestarea la Paris a doi jurnalişti. Alţi doi reprezentanţi ai mass-media au fost ţinta lansatoarelor de bile de apărare folosite de forţele de ordine, relatează Le Point, potrivit News.ro .

Sindicatul naţional al jurnaliştilor i-a transmis un mesaj ministrului de Interne Christophe Castaner, cerându-I acestuia să nu “calce în picioare statul de drept”. “Ce justifică arestarea reporterilor, dacă nu împiedicarea lor să îşi facă meseria? Nu călcaţi în piciare statul de drept, Christophe Castaner!”, a notat pe Twitter sindicatul, care i-a cerut poliţiei să respecte libertatea de a informa.


Citește și : Atacul lansat în apropiere de Ministerul Comunicaţiilor din Kabul a încetat după mai mult de cinci ore de asediu

Mai mulţi martori au anunţat că Alexis Kraland, journalist independent, a fost arestat în apropierea gării de Nord. Fotoreporterul Maxime Rynie a notat, pe Twitter, că Alexis Kraland a fost arestat deşi a spus că este jurnalist şi mai mulţi colegi au încercat să îi convingă pe poliţişti să nu îl aresteze. “Mai mulţi colegi au încercat să discute cu poliţia, după care li s-a cerut să plece de acolo, în caz contrar riscând să fie reţinuţi”, a precizat Reynie.

Câteva ore mai târziu, a fost arestat fondatorul Taranis News, Gaspard Glanz, în Place de la Republique. Jurnalistul a fost încătuşat, conform imaginilor apărute în presă. Martor al scenei, un reporter de la Le Figaro, Thibault Isoret, a spus că, pe lângă faptul că a crescut numărul arestărilor nedrepte, un coleg de la jurnalul pentru care lucrează el a fost lovit de un reprezentant al forţelor de ordine.

Jurnalistul Clement Lanot a notat, tot pe Twitter, că a fost ţinta unui lansator de bile de apărare, deşi era evident că era reprezentant mass-media, el având banderolă, legitimaţie şi cameră. Lanot a precizat însă că nu a fost rănit, deoarece avea elemente de protecţie, fiind obişnuit ca la manifestaţii să apară violenţe.

Citește și : Zelenski şi Poroşenko se vor înfrunta duminică în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina

Alt ziarist independent, Charles Baudry, a publicat pe Twitter un filmuleţ în care poate fi văzută o jurnalistă care purta o cască pe care scria “Press” purtată pe braţe de manifestanţi, după ce a fost ţinta unui lansator de bile de apărare. Baudry a precizat că jurnalista a fost rănită la mâna stângă.

În această sâmbătă au manifestat în toată Franţa 27.900 de persoane, dintre care 9.000 la Paris. Au fost arestate peste 227 de persoane.