DISTRIBUIȚI
vizionplus.tv

Aproximativ o mie de ”veste galbene” din Franţa au manifestat miercuri, într-o atmosferă de calm, la Geneva (Elveţia), în faţa sediului ONU, pentru a protesta faţă de violenţele la care, în opinia lor, sunt supuse din partea forţelor de ordine franceze, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Reuniţi în Piaţa Naţiunilor, vizavi de Palatul Naţiunilor, sediul european al ONU, manifestanţii erau încadraţi de ”veste portocalii”, însărcinate cu securitatea, sub supravegherea discretă a poliţiei din Geneva, care stătea la distanţă.


Citește și : Brexit: Theresa May, la Bruxelles pentru noi discutii cu o Uniune Europeană inflexibilă

Grupuri de discuţie au fost organizate la faţa locului, în mijlocul unor drapele franceze şi regionale, şi al unor pancarte care denunţau ”dictatura” din Franţa sau lansatoarele de gloanţe de cauciuc LBD40, fabricate în Elveţia.

Majoritatea manifestanţilor proveneau din departamente franceze de frontieră, la apelul lui Nicolas Mollier (30 de ani) din Savoia (estul Franţei). Într-un articol apărut în ziarul La Tribune de Geneve, Mollier, angajat al unui liceu din Chambery (Alpii francezi), declara că se aşteaptă la prezenţa mai multor mii de ”veste galbene” în acest loc simbolic, în scopul de a atrage atenţia ONU.

Manifestanţii nu au fost lăsaţi să intre în incinta Palatului Naţiunilor, dar, potrivit agenţiei de presă ATS, o mică delegaţie condusă de avocatul francez Farid Faryssy a fost primită la Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului, pe malurile lacului Geneva.

Citește și : Statele membre UE au aprobat acordul politic obţinut de România privind Directiva Copyright

Manifestaţia s-a dispersat apoi într-o atmosferă de calm la mijlocul zilei, la ora stabilită de municipalitate, şi ”vestele galbene” şi-au strâns steagurile şi s-au îndreptat spre autocarele parcate în apropiere.