DISTRIBUIȚI
afp

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a avut luni, la Paris, întrevederi cu oficiali francezi în legătură cu mişcarea ‘Vestelor Galbene’, potrivit dpa, scrie agerpres.

Comisarul Dunja Mijatovic a scris pe Twitter că se întâlneşte cu viceministrul afacerilor interne Laurent Nunez, cu Avocatul Poporului francez, Jacques Toubon şi cu reprezentanţi ai sindicatelor şi ai drepturilor omului în legătură cu mişcarea de protest.


Citește și : Trump a evocat posibilitatea lansării unei invazii militare în Venezuela, afirmă un senator american

Vizita Dunjei Mijatovic are loc pe fondul sporirii controverselor legate de folosirea gloanţelor de cauciuc de către forţele de securitate în timpul protestelor, care au degenerat constant în ciocniri cu forţele de ordine.

Potrivit cotidianului Liberation, 109 de demonstranţi şi jurnalişti au suferit răni grave de jumătatea lunii noiembrie, când au debutat manifestaţiile care iniţial au fost o mişcare de protest faţă de planurile guvernului de creştere a accizelor la carburanţi.

Majoritatea celor răniţi, printre care 15 persoane şi-au pierdut vederea la un ochi, au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc.

Sindicatele jurnaliştilor au condamnat ceea ce ele numesc atacuri repetate şi hărţuiri la adresa reporterilor şi fotoreporterilor de către protestatari. Sute de membri ai forţelor de ordine au fost de asemenea răniţi în timpul violenţelor.

Citește și : Rafturile magazinelor alimentare britanice ar fi afectate de un Brexit fără acord

Aflat într-o vizită în Egipt, preşedintele Emmanuel Macron a luat apărarea forţelor de ordine franceze, afirmând că acestea au intervenit doar contra demonstranţilor şi a huliganilor care au recurs la violenţe.