DISTRIBUIȚI
afp

Autorităţile franceze au lansat verificări după multiplicarea conturilor false destinate să amplifice, pe reţelele sociale, contestaţia exprimată de „vestele galbene”, au informat sâmbătă surse apropiate dosarului, relatează AFP, scrie Agerpres.

Secretariatul general al apărării şi securităţii naţionale (SGDSN) se ocupă de coordonarea verificărilor în curs, a explicat această sursă.


Citește și : ‘Vestele galbene’: Zeci de mii de manifestanţi şi aproape 1000 de persoane reţinute pe teritoriul Franţei

Serviciile franceze sunt atente la manipularea informaţiei, dar este prea devreme să se pronunţe în legătură cu afirmaţiile cotidianului britanic The Times care crede a şti că sute de conturi false alimentate de Rusia caută să amplifice revolta „vestelor galbene”, potrivit unei alte surse apropiate dosarului.

Este un subiect care necesită investigaţii adânci şi complexe, a precizat sursa.

Potrivit publicaţiei britanice, care a citat analize efectuate de societatea de securitate cibernetică New Knowledge, circa 200 de conturi de Twitter difuzează fotografii şi înregistrări video ale unor persoane grav rănite de poliţie, presupuse „veste galbene”, în timp ce imaginile prezintă evenimente fără nicio legătură cu manifestaţiile care se desfăşoară în Franţa de mai multe săptămâni.

Citește și : Rouhani : Sancţiunile americane pot duce la un ‘potop de droguri, refugiaţi şi terorism’ spre Occident

După peste trei săptămâni de mobilizare, mişcarea „vestelor galbene” a organizat sâmbătă o nouă zi de acţiuni marcată de violenţe. Pentru a răspunde revendicărilor acestei mişcări apărute pe reţelele sociale, guvernul francez, printre altele, a renunţat la majorarea taxelor pentru carburanţi, prevăzută pentru ianuarie 2019.