DISTRIBUIȚI
Red Deer Express

Aproximativ 500 de ”veste galbene”, dintre care multe venite în convoi din vestul Canadei, manifestau marţi în faţa parlamentului federal din Ottawa împotriva politicii energetice a guvernului lui Justin Trudeau, dar şi pentru a cere reducerea imigraţiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Circa o sută de camioane şi camionete erau parcate de dimineaţă pe colina parlamentară, unde se află parlamentul, dar şi biroul lui Trudeau, şi claxonau puternic, potrivit jurnaliştilor la faţa locului.


Citește și : Cel puţin patru persoane au fost rănite într-un incident la Marsilia

Convoiul a plecat de joia trecută din provincia petrolieră Alberta (vest) şi a parcurs circa 3.500 de kilometri pentru a ajunge în capitala canadiană.

Manifestanţii cer construirea mai multor oleoducte pentru decongestionarea conductelor canadiene şi relansarea astfel a preţului petrolului. Ei cer de asemenea anularea taxei pe carbon pe care guvernul Trudeau urmează s-o impună în acest an pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în Canada.

Revendicările lor includ totodată securizarea frontierelor şi reducerea imigraţiei în Canada.

”Vestele galbene” fluorescente au devenit simbolul unei fronde sociale ce agită Franţa de peste trei luni şi care acum se extinde în străinătate.

Citește și : Statele bogate, tot mai puţin disponibile să preia refugiaţi în cadrul programului ONU (UNHCR)