DISTRIBUIȚI
People block Caen's circular road on November 18, 2018 in Caen, Normandy, on a second day of action, a day after a nationwide popular initiated day of protest called "yellow vest" (Gilets Jaunes in French) movement to protest against high fuel prices which has mushroomed into a widespread protest against stagnant spending power under French President. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)

 

Poliţia franceză a recurs la gaze lacrimogene pentru a respinge înaintarea protestatarilor mişcării ”Vestele Galbene” care încercau să se deplaseze către clădirea Parlamentului European din Strasbourg (est) sâmbătă, în cel de-al 25-lea weekend consecutiv de manifestaţii de protest faţă de politicile preşedintelui ţării, Emmanuel Macron, relatează agenţia Reuters, scrie Agerpres.


”Vestele galbene” au revenit în stradă în întreaga ţară la două zile după ce Macron şi-a prezentat propunerile de politică ce includ reduceri de impozite de circa cinci miliarde de euro ca răspuns la proteste.

Citește și : La 48 de ore după discursul lui Macron, ‘vestele galbene’ au ieșit din nou pe străzile Franței (VIDEO)

Aproximativ două mii de protestatari s-au strâns în apropiere de locul instituţiilor Uniunii Europene din Strasbourg, unde organizatorii au planificat să transforme protestul într-un internaţional defilând în mod simbolic către clădirea Parlamentului European, cu o lună înainte de alegerile europene din mai.

Protestele anterioare ce au avut loc la Strasbourg au fost mai paşnice. De teama violenţelor şi a distrugerii de clădiri publice ce au avut loc uneori în cursul demonstraţiilor, autorităţile franceze au interzis protestele şi au ridicat baricade în împrejurimile Parlamentului European şi ale altor instituţii ale UE. Potrivit unor martori, poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a respinge înaintarea demonstranţilor. Televiziunea franceză a arătat imagini cu protestatari cu feţele acoperite care aruncau cu pietre şi alte obiecte în forţele de ordine.

La Paris, unde au avut loc în trecut unele dintre cele mai violente proteste, manifestaţia de astăzi a ”Vestelor Galbene”, organizată împreună cu confederaţia sindicală CGT, a fost în general calmă.

Citește și : Cel puţin 16 migranţi au murit şi alţi 17 au fost răniţi într-un accident rutier în Maroc

Proteste ale mişcării ”Vestele Galbene” au avut loc de asemenea la Lyon şi Bordeaux. Ministerul francez de Interne a indicat că aproximativ 5.500 de protestatari au luat parte la marşurile ”Vestelor Galbene” pe cuprinsul Franţei până la ora 12,00 GMT, comparativ cu circa 9.000 în urmă cu o săptămână.