DISTRIBUIȚI

Vestea potrivit căreia compania farmaceutică americană Moderna ar fi dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19 foarte eficient este „destul de încurajatoare”, însă sunt necesare mai multe informaţii, a declarat luni Soumya Swaminathan, coordonatoarea departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citată de DPA, scrie agerpres.

Participanţii la studiul clinic trebuie monitorizaţi timp de încă două luni pentru posibile efecte adverse, a declarat Soumya Swaminathan în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.


Citește și : Preşedintele Parlamentului European o felicită pe Maia Sandu

„Au mai rămas multe întrebări” cu privire la produsul Moderna şi candidatul rival la vaccin al Pfizer, care s-a dovedit de asemenea foarte eficient în studii clinice”, a precizat Swaminathan.

Trebuie cunoscute mai multe date despre durata protecţiei oferite de aceste vaccinuri împotriva noului coronavirus, în ce măsură previn cazurile severe de COVID-19 şi ce impact au asupra persoanelor vârstnice, a adăugat ea.

Soumya Swaminathan a spus luni că se aşteaptă să fie disponibile doze „foarte limitate” de vaccin împotriva COVID-19 disponibile în prima jumătate a anului 2021, relatează Reuters. Reprezentanta OMS a precizat că rămâne optimistă în acest sens şi că se va putea colabora cu numeroşi producători pentru a avea o gamă largă de vaccinuri în cadrul schemei de distribuţie globală.

Compania farmaceutică americană Moderna a anunţat luni că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are eficacitate de 94,5%, conform datelor testelor clinice din faza a treia.

Este al doilea vaccin produs de o societate farmaceutică din Statele Unite care prezintă un rezultat încurajator, după cel al companiei Pfizer, realizat în cooperare cu compania germană BioNTech şi care a avut o eficacitate de peste 90% în testele clinice.

Citește și : Tot mai mulţi migranţi ajung în Cipru din Turcia