DISTRIBUIȚI
Philippe Lamberts

Belgianul Philippe Lamberts, co-preşedinte al grupului Verzilor din Parlamentul European, a cerut miercuri ca ecologiştii să primească patru posturi de comisari europeni în echipa condusă de Ursula von der Leyen, viitoarea preşedintă a Comisiei Europene, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Nu trebuie contat pe Verzi pentru asigurarea majorităţii în parlament fără să fie în Comisia Europeană (…) Dacă ne vor, plătesc”, a spus Lamberts la o întâlnire cu presa. El a calculat că, ţinând cont de rezultatul obţinut la alegerile europarlamentare din mai, ecologiştii sunt îndreptăţiţi să aibă patru comisari.


Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor îl acuză pe Trump de rasism

Lamberts s-a arătat deranjat de atitudinea preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Angela Merkel, care – susţine el – au apreciat că este suficient un singur comisar ecologist.

La începutul lui iulie, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut ca Verzii să fie implicaţi în distribuţia funcţiilor de nivel înalt în cadrul Uniunii Europene. Ecologiştii nu au primit niciun post, în ciuda progresului înregistrat la urne.

Citeşte şi: Este OFICIAL! Mircea Geoană va fi numit secretar general adjunct al NATO

Von der Leyen a fost aleasă marţi aproape la limită, cu 383 de voturi în Parlamentul European, adică doar nouă mai mult decât majoritatea de 374 necesară. Verzii nu au votat-o, însă ulterior au felicitat-o şi i-au propus să coopereze. „Mesajul ei pro-european este binevenit (…) Verzii au fost aleşi pe baza unui program de schimbări şi vom continua să respectăm acest angajament. Peste tot unde preşedinta Comisiei doreşte să fie un aliat pentru acest obiectiv, uşa noastră va rămâne deschisă şi suntem gata să colaborăm în mod proactiv cu noua Comisie”, au comunicat ecologiştii.

Citeşte şi: Racheta descoperită în Italia a fost la un moment dat vândută de Qatar

Până la 1 noiembrie, când urmează să îşi preia funcţia, Von der Leyen trebuie să constituie noua Comisie, în care fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă un reprezentant. Fiecare din cele 27 de guverne propune un comisar, cu excepţia Germaniei, reprezentată deja de preşedintă. Până atunci, Regatul Unit urmează să se retragă din UE.

Niciun guvern european nu este însă condus de Verzi, deci pot fi luate în calcul doar eventuale propuneri din partea statelor în care ecologiştii fac parte din coaliţii. Dar Danemarca, de exemplu, a acordat deja postul care îi revine liberalei Margrethe Vestager, care va fi vicepreşedinta Comisiei; guvernul din Luxemburg a decis să fie reprezentat de un social-democrat. Verzii mai fac parte din guvernele Suediei şi Finlandei.