DISTRIBUIȚI
mediafax

Liderul ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, i-a transmis o scrisoare președintelui PE, Antonio Tajani, în care îi solicită să protejeze integritatea procesului de selecție pentru desemnarea șefiei Parchetului European și să garanteze participarea pe deplin a Laurei Codruța Kovesi, potrivit Mediafax.

„În contextul atacurilor Guvernului român la adresa Laurei Kovesi, Sophie in’t Veld şi cu mine i-a scris astăzi preşedintelui Parlamentului European, cerându-i să protejeze integritatea procesului de selecţie pentru desemnarea procurorului-şef european şi să garanteze că doamna Kovesi poate participa deplin”, a scris Guy Verhofstadt, luni pe Twitter.


Citește și : Angela Merkel va participa la summitul Uniunea Europeană – Liga Arabă

Redăm integral scrisoarea trimisă de liderul ALDE din PE către președintele Parlamentului European:

„Suntem consternaţi de atacurile la adresa unuia dintre candidaţii selectaţi efectuate de autorităţile române şi suntem preocupaţi că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecţie. A fost şocant să aflăm că citaţia care i-a fost trimisă doamnei Kovesi imediat după ce a fost selectată printre favoriţi ar putea-o împiedica să participe la audierile din Parlamentul European.

Această Cameră parlamentară are obligaţia de a nu face afecta rezultatul audierilor care sunt programate la sfârşitul lunii februarie şi de a garanta o procedură corectă pentru toţi cei trei candidaţi.

Prin urmare, am vrea să vă cerem să interveniţi pentru apărarea integrităţii procedurii de selecţie şi să îndemnaţi autorităţile române să garanteze că doamna Kovesi poate participa deplin la audieri şi poate merge în Parlamentul European. Atât timp cât nu a fost pusă sub acuzare pentru nimic, ca să nu mai spunem că nu a fost condamnată, nu poate fi privată de drepturile pe care le are”.

Citește și : Justiţia din Maldive cere arestarea fostului preşedinte Abdulla Yameen

Fostul procuror-șef al DNA se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European. În acest context, ea urmează să fie audiată, pe 26 februarie, în comisia LIBE a Parlamentului European.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că a fost redactat și trimis la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru a fi creată baza juridică legală pentru selecția celor trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României. Tudorel Toader a spus că ordonanța se justifică deoarece termenul limită este finalul lunii martie.