DISTRIBUIȚI
El Pais

Un tribunal din Peru a condamnat marţi la închisoare pe viaţă zece lideri ai gherilei maoiste Sendero Luminoso (Cărarea Luminoasă), pentru un atentat comis în 1992, printre aceştia numărându-se şi conducătorul grupării, Abimael Guzman, care ispăşeşte deja o pedeapsă asemănătoare, transmite AFP, potrivit agerpres.

După 20 de luni de proces, cei cei trei judecători de la Curtea penală naţională au anunţat verdictul, la finalul unei şedinţe de şase ore, transmisă în direct de televiziuni.


Citește și : China cere permisiunea OMC pentru a impune Statelor Unite sancţiuni comerciale

Învinuirile aduse lui Abimael Guzman şi statului major al gherilei maoiste s-au referit la un atentat cu maşină-capcană, comis în cartierul Miraflores din Lima, pe 16 iulie 1992, şi care s-a soldat cu 25 de morţi şi peste 150 de răniţi. Dat fiind că a vizat civili, pentru prima dată în istoria ţării, atacul i-a şocat profund pe peruani.

Guzman, în vârstă de 83 de ani, se afla deja încarcerat pe viaţă, din septembrie 1992, de la arestarea sa, fapt ce a iniţiat procesul de încheiere a conflictului intern din Peru, ce a însângerat acest stat din anii 1980. Comisia Adevăr şi Reconciliere a estimat numărul victimelor la aproape 70.000. 

Citește și : Vladimir Putin şi Xi Jinping au preparat împreună „blinî” şi au băut vodcă