DISTRIBUIȚI
dpa

România ar putea întâmpina dificultăţi în exercitatea preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene (UE) anul viitor, în contextul în care se confruntă cu dificultăţi pe plan intern în domeniul luptei împotriva corupţiei, şi-a exprimat îngrijorarea, vineri, comisarul european însărcinat cu Justiţia, ceha Vera Jourova, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.

Bucureştiul preia stabilirea agenei UE de la Austria, la 1 ianuarie, în primele şase luni ale lui 2019, în contextul în care sistemul judicar român este monitorizat de Bruxelles de la aderarea ţării la Uniune, din cauza corupţiei endemice .


Citește și : Cazul Khashoggi: Turcia cere extrădarea a 18 suspecţi din Arabia Saudită

”Independenţa sistemului judicar al României şi şi capacitatea sa de a lupta în mod eficient împotriva corupţiei are o importanţă primordială pentru noi”, a declarat vineri Jourova.

Ea a subliniat că preşedinţia UE ”este o disciplină foarte exigentă”, iar ”situaţia din justiţia şi urmărirea penală (române) este un factor care complică lucrurile, în legătură cu care sunt îngrijorată”.

Este un gest rar ca oficiali europeni de rang înalt să-şi exprime îndoiala cu privire la viitoarea preşedinţie a Uniunii, comentează The Associated Press.

Guvernul de stânga din România a lansat o controversată reformă a sistemului judiciar după ce s-a instalat la putere în 2016, declanţând proteste ample şi critici din partea UE, Statelor Unite şi altor state care au avertizat că această iniţiativă ar anula eforturi în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

Ministrul român a îndemnat săptămâna aceasta la destituirea procurorului general Augustin Lazăr, pe care l-a acuzat, într-un rapot de 20 de pagini, de o depăşire a autorităţii sale.

Citește și : SUA/Colete suspecte: Bărbatul arestat este un republican din Florida

Acest demers alimentează îngrijorări cu privire la faptul că Guvernul român încearcă să-şi consolideze controlul politic asupra sistemului judiciar.

Lazăr susţine lupta împotriva corupţiei la nivel guvernamental.