DISTRIBUIȚI
global.handelsblatt.com

Vicepreşedinta Comisiei Europene însărcinată cu monitorizarea respectării statului de drept, Vera Jourova, şi-a exprimat marţi, la Varşovia, îngrijorarea pentru „campania de defăimare” împotriva judecătorilor dusă de conservatorii naţionalişti la putere, relatează AFP, scrie agerpres.

Vera Jourova a început marţi, în capitala poloneză, un tur de orizont al instanţelor implicate în conflictul în jurul statului de drept din Polonia.


Citește și : UE a plasat alte şapte persoane pe lista de sancţiuni în legătură cu anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea

Vineri, Comisia Europeană s-a declarat „foarte preocupată de statul de drept în Polonia”, în special de adoptarea definitivă a legii care permite sancţionarea judecătorilor care critică reformele controversate ale justiţiei efectuate de Partidul lege şi justiţie (PiS), la putere în Polonia.

Înaltul responsabil european a cerut atunci Curţii de Justiţie a UE să suspende aplicarea acestei legi.

În urma acestor afirmaţii, considerate „inacceptabile” de Varşovia, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în Polonia a fost convocat sâmbătă la Ministerul Afacerilor Externe.

„Trebuie să spun că sunt deschisă la dialog dar în acelaşi timp sunt preocupată de campania de defăimare împotriva judecătorilor. Aş vrea să fac mai mult pentru a-i proteja pe judecători împotriva campaniei la adresa lor, pentru că nu este atmosfera în care îmi imaginez că îşi pot derula munca lor exigentă”, a declarat Vera Jourova la Varşovia, la finalul unei întâlniri cu delegatul pentru drepturile omului, Adam Bodnar.

„Mi-aş dori să am o soluţie bună pe termen lung (…). Campania împotriva judecătorilor este ceva foarte dăunător”, a adăugat ea.

În cursul dimineţii, Vera Jourova s-a întâlnit cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi urma să se întâlnească în cursul după-amiezii cu ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro.

În urmă cu opt zile, Jourova i-a avertizat pe liderii polonezi împotriva acestui proiect de lege, dar camera inferioară din Polonia a adoptat totuşi joi textul în cauză.

Conflictul a intrat joi într-o fază acută, după ce Curtea supremă poloneză a pus sub semnul întrebării un element important al reformelor judiciare ale guvernului, statuând că peste 500 de judecători promovaţi sub noul regim „nu sunt autorizaţi” să participe la procesul judiciar polonez.

Citește și : Regatul Unit trebuie să reducă salariul minim pentru străini după Brexit (experţi)

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a acuzat imediat Curtea că riscă „să destabilizeze sistemul legal”, iar preşedintele Andrzej Duda a sesizat Tribunalul constituţional, controlat de judecători numiţi în urma reformelor efectuate de PiS.

„Suntem deschişi la dialogul cu Comisia Europeană”, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a PiS Anita Czerwinska, denunţând în acelaşi timp „standardele duble” aplicate, potrivit ei, de Bruxelles Poloniei şi altor state membre UE.