DISTRIBUIȚI
global.handelsblatt.com

Vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă a Comisiei Europene, Vera Jourova, a atenţionat miercuri în legătură cu ”evoluţiile îngrijorătoare” pentru libertatea şi independenţa presei în Ungaria, Polonia şi Slovenia, într-o dezbatere în Parlamentul European, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Jourova a dat asigurări că executivul comunitar ”supraveghează situaţia” şi că ”nu va ezita să acţioneze în cazul nerespectării regulilor Uniunii Europene de către legislaţii sau decizii naţionale”.


Citește și : Partidul lui Merkel vrea ‘să pună batista pe țambal’ în scandalul măștilor sanitare

Reprezentanta CE a reamintit importanţa presei independente pentru democraţie.

”Din nefericire aceste ultime luni au fost marcate de noi evoluţii îngrijorătoare”, a spus comisarul european, amintind despre retragerea licenţei de emisie a postului de radio independent ungar Klubradio ”pentru motive care suscită îngrijorări”.

De asemenea, ea a menţionat un proiect din Polonia privind impozitul pe publicitate, proiect denunţat de media independente drept o ameninţare pentru însăşi existenţa lor.

Citește și : UK nu pune ‘bețe-n roate’ exporturilor de vaccin

Vera Jourova a reamintit că raportul Comisiei Europene privind statul de drept în cele 27 de state membre ale UE, care conţine un capitol privind pluralismul media, a evidenţiat deja ”probleme”. Următorul astfel de raport va fi prezentat în luna iulie.