DISTRIBUIȚI

sursa foto:  AFP

Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga) a decis joi că jihadistul Ahmad al-Faqi al-Mahdi, aflat în închisoare pentru distrugerea mausoleelor de la Timbuktu, în nordul statului Mali, în 2012, este răspunzător din punct de vedere financiar pentru aceste fapte, ordonând despăgubiri în sumă de 2,7 milioane de euro către victime, transmit AFP şi Reuters, conform agerpres.

‘Camera ordonă despăgubiri individuale, colective şi simbolice pentru comunitatea din Timbuktu, recunoaşte că distrugerea clădirilor protejate a provocat suferinţă persoanelor în întregul Mali şi comunităţii internaţionale, şi îl consideră pe dl. Mahdi responsabil pentru despăgubiri de 2,7 milioane de euro’, a anunţat judecătorul Raul Cano Pangalangan, dând citire verdictului CPI.


Citeşte şi: EXPLOZIE puternică în Glasgow. O piaţă din oraş este distrusă de flăcări imense – FOTO/VIDEO

Ahmad al-Faqi al-Mahdi a fost condamnat în septembrie 2016 la 9 ani de închisoare pentru că a ‘condus în mod intenţionat atacuri’ asupra porţii moscheii Sidi Yahia şi a nouă mausolee din Timbuktu, aflate pe lista patrimoniului UNESCO.

Acestea datau din epoca de aur a secolului al XIV-lea, când Mali era un centru al islamului sufist, curent acuzat de idolatrie de unele grupări musulmane radicale.

Întrucât jihadistul nu poate plăti valoarea estimată a distrugerilor, iar această situaţie nu trebuie să prejudicieze ordonanţa privind despăgubirile, CPI încurajează Fondul în favoarea victimelor, organ independent finanţat din contribuţii voluntare publice şi private, să ‘completeze orice despăgubire individuală sau colectivă’ şi să strângă fonduri în acest scop. Aceşti bani ar urma să meargă spre comunitatea din Timbuktu sub forma unor programe educaţionale, de ajutoare economice şi, posibil, a unui memorial.

Mahdi, născut în 1975, era membru al Ansar Dine, una din grupările jihadiste legate de Al-Qaida care au controlat nordul statului Mali timp de 10 luni în 2012, impunând o interpretare strictă a legii islamice şi fiind ulterior în mare parte alungate de o intervenţie internaţională declanşată în ianuarie 2013 de Franţa.

Citeşte şi: Protest EXTREM în Parlamentul australian. Gestul prin care o senatoare şi-a surprins colegii – VIDEO

Mahdi, şeful Hisbah, poliţia religioasă, a ordonat şi a luat parte la atacurile împotriva mausoleelor din Timbuktu, oraş fondat în secolul al V-lea de triburi tuarege şi devenit un mare centru intelectual al islamului.

În deschiderea procesului său, în august 2016, jihadistul a cerut iertare pentru distrugerile provocate.

CPI a ordonat publicare online a acestor scuze, precum şi achitarea unei despăgubiri simbolice de un euro statului Mali şi comunităţii internaţionale, ‘care este cel mai bine reprezentată de UNESCO’.

Fondul în favoarea victimelor va trebui să prezinte până pe 16 februarie un proiect de punere în aplicare a acestor despăgubiri.