DISTRIBUIȚI
Naharnet
Venezuelan volunteers, Colombian firefighters and rescue workers prepare USAID humanitarian aid for storage at a warehouse next to the Tienditas International Bridge, near Cucuta, Colombia, on the border with Venezuela, Friday, Feb. 8, 2019. Trucks carrying U.S. humanitarian aid destined for Venezuela arrived Thursday at the Colombian border, where opposition leaders vowed to bring them into their troubled nation despite objections from embattled President Nicolas Maduro. (AP Photo/Fernando Vergara)

Crucea Roşie a anunţat că un al cincilea transport de ajutor umanitar a ajuns joi în Venezuela, destinat a ajuta populaţia în contextul profundei crize sanitare prin care trece această ţară sud-americană, informează AFP, potrivit agerpres.

Transportul, care conţine circa 42 de tone de material medical şi medicamente (anti-diareice, tratamente pentru bolnavii cronici şi altele), a ajuns cu vaporul în portul La Guaira, la nord de Caracas, provenind din Panama, a declarat Mario Villarroel, preşedinte al Crucii Roşii din Venezuela.


Citește și : Un antreprenor american a fost răpit săptămâna trecută în estul Afganistanului

Conform Crucii Roşii, din aprilie 2019 au ajuns în total în Venezuela 500 de tone de ajutoare umanitare. Alte patru transporturi de ajutor au ajuns în această ţară în aprilie, iunie, iulie şi august anul trecut.

„Avem sentimentul unei datorii împlinite”, deoarece ajutorul „a ajuns în siguranţă, adică la cei mai vulnerabili”, a adăugat Mario Villarroel.

Acest al cincilea transport a ajuns în Venezuela în virtutea unui acord semnat vinerea trecută de către Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi guvernul socialist al preşedintelui Nicolas Maduro.

Venezuela, ţară producătoare de petrol, traversează cea mai gravă criză socială şi economică din istoria sa recentă, marcată de o hiperinflaţie şi de penurii, în special de hrană şi de medicamente.

Nicolas Maduro pune aceste penurii pe seama sancţiunilor adoptate de SUA, care penalizează dur economia venezueleană.

Chestiunea ajutorului umanitar este una dintre mizele disputei dintre Maduro şi liderul de opoziţie Juan Guaido, care este recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de către circa 50 de ţări, între care şi SUA.

Citește și : Serbia susţine noul proces de aderare la UE propus de Bruxelles

În februarie 2019, Juan Guaido a încercat fără succes să obţină intrarea în Venezuela a unui ajutor provenit de la SUA. Nicolas Maduro a refuzat această operaţiune, considerând că ea este un pretext pentru a pregăti o intervenţie militară străină care ar fi urmărit să îl răstoarne de la putere.