DISTRIBUIȚI
Rappler
(FILES) File picture taken on February 27, 2018 at the Brazil-Venezuela border in Pacaraima, Roraima, Brazil. A Brazilian federal court has ordered on August 5, 2018 a block on Venezuelans crossing the border from their economically imploding country, but there was no indication on Monday of the suspension yet taking effect. The judge, in the northern Brazilian state of Roraima on the Venezuelan border, said in his "provisional" ruling issued on Sunday that the order should take effect immediately. It applies to land crossings at the border, not air or sea arrivals. / AFP PHOTO / Mauro PIMENTEL

Venezuela şi-a redeschis graniţa terestră cu Brazilia şi graniţa sa maritimă cu insula olandeză Aruba, închise de la încercarea opoziţiei Venezuelei de a aduce ajutor umanitar în ţară în februarie, a anunţat vineri vicepreşedintele însărcinat cu probleme economice, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Frontierele cu Brazilia şi Aruba sunt din nou active”, a declarat Tareck El Aissami într-un discurs televizat, explicând în acelaşi timp că graniţele Venezuelei cu Columbia şi cu celelalte insule olandeze (Bonaire şi Curacao) rămân închise.


Citește și : Ministru palestinian: Planul de pace elaborat de Statele Unite este mai degrabă o declarație de capitulare a palestinienilor

„Dorim să stabilim un dialog sincer” cu Brazilia şi Aruba, a adăugat vicepreşedintele venezuelean.

Anunţul survine în contextul în care Venezuela şi Brazilia au relaţii tensionate de la venirea la putere în ianuarie a preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro. Acesta a fost întotdeauna virulent la adresa guvernului preşedintelui socialist Nicolas Maduro, dar până acum a exclus orice intervenţie militară în ţara vecină.

Ministrul de externe brazilian Ernesto Araujo a declarat în timpul unei vizite la Varşovia că arestarea unui apropiat al opozantului venezuelean Juan Guaido este un „act disperat” al preşedintelui Nicolas Maduro.

„Suntem foarte îngrijoraţi (…) de represiunea regimului împotriva opoziţiei democratice – care nu mai este opoziţie, este un guvern legitim”, a declarat ministrul brazilian Araujo la încheierea convorbirilor cu omologul să polonez Jacek Czaputowicz.

Citește și : Iranul REFUZĂ orice dialog cu Statele Unite