DISTRIBUIȚI
AP

Ministrul de externe al Venezuelei a salutat marţi instalarea fostei preşedinte chiliene Michelle Bachelet în fruntea Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) şi a dat asigurări că aceasta ar putea conta pe „deplina cooperare” a ţării sale, informează AFP, potrivit agerpres.

„Consiliul pentru Drepturile Omului şi Înaltul Comisariat pot conta pe cooperarea deplină a guvernului Republicii bolivariene Venezuela şi a preşedintelui Nicolas Maduro”, a declarat Jorge Arreaza în faţa diplomaţilor Consiliului de la Geneva.


Citeşte şi: Poliţia germană a început o investigaţie a evenimentelor cu iz nazist din estul ţării

Michelle Bachelet a preluat noua funcţie la 1 septembrie, fiind numită de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a-i succeda iordanianului Zeid Raad Al-Hussein, considerat de unii prea critic la adresa liderilor lumii şi insuficient de consensual.

Venezuela şi UNHCR au avut până acum relaţii extrem de tensionate.

În septembrie 2017, Zeid a cerut, fără a obţine vreodată, o anchetă internaţională asupra folosirii excesive a forţei de către autorităţile Venezuelei, estimând că ar putea fi vorba de crime împotriva umanităţii. Biroul lui a publicat rapoarte asupra Venezuelei, însă Înaltul Comisariat nu a primit niciodată undă verde din partea autorităţilor pentru a se deplasa la faţa locului.

Arreaza a estimat că preluarea UNHCR de către Michelle Bachelet, cu care a avut o întrevedere luni, va marca „o nouă etapă de cooperare”.

Vezi şi: Zeci de morţi şi sute de răniţi după explozia unei cisterne în Nigeria – FOTO

Adresându-se apoi unui mic grup de jurnalişti, şeful diplomaţiei venezuelene a explicat că ţara sa nu o va invita imediat pe Bachelet, pentru că „trebuie restabilită încrederea”. „Odată canalele de comunicare reconstruite, vom avea relaţii mai bune”, a declarat el.

Michelle Bachelet şi-a susţinut luni primul discurs în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva. Acest discurs – o versiune pregătită a cărei copie a fost trimisă către mass-media – a conţinut pasaje ce au vizat Venezuela, însă ea nu le-a citit în faţa diplomaţilor.