DISTRIBUIȚI
afp

Vicepreşedintele SUA Mike Pence l-a asigurat luni pe opozantul Juan Guaido, recunoscut de aproximativ 50 de ţări ca preşedintele interimar al Venezuelei, că poate conta pe sprijinul total al preşedintelui Donald Trump, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Pentru dumneavoastră preşedinte Guaido, un mesaj foarte simplu din partea preşedintelui Trump: vă susţinem 100%”, a declarat Mike Pence în cursul unei întrevederi cu Guaido la Bogota, unde are loc reuniunea Grupului de la Lima privind viitoarele măsuri împotriva guvernului lui Nicolas Maduro.


Citește și : Prima întâlnire Bashar al-Assad- Ali Khamenei de la începutul războiului din Siria

Opozantul venezuelean a cerut participanţilor la reuniune să manifeste fermitate faţă de liderul chavist a cărui realegere este considerată frauduloasă de către adversarii săi.

„Este esenţial să se recupereze democraţia în Venezuela, întrucât cei care astăzi uzurpă puterea ameninţă stabilitatea continentului (…) A fi permisivi cu uzurparea puterii ar fi o ameninţare pentru întreaga Americă”, a subliniat el.

Preşedintele columbian Ivan Duque, gazda reuniunii şi care a denunţat în mai multe rânduri ”dictatura” în Venezuela, a cerut o ”îngrădire mai puternică şi eficace” a guvernului lui Nicolas Maduro.

În ajun, la Washington, secretarul de stat american Mike Pompeo nu a exclus utilizarea forţei, calificându-l pe liderul chavist ”cel mai rău dintre tirani”.

Citește și : Miniştrii britanici vor cere amânarea Brexitului dacă acordul nu e votat până la 13 martie

Grupul de la Lima, format din 13 ţări latino-americane şi Canada, a fost creat în 2017 pentru a promova o soluţie la criza din Venezuela şi nu a recunoscut al doilea mandat al preşedintelui Maduro care a început la 10 ianuarie.