DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat marţi expulzarea însărcinatului american cu afaceri la Caracas, cel mai înalt reprezentant diplomatic al SUA, după impunerea de noi sancţiuni economice de către Washington în urma realegerii sale controversate de duminică, relatează AFP, potrivit agerpres.

„L-am declarat persona non grata pe însărcinatul cu afaceri al SUA (Todd Robinson – n.r.) şi am anunţat plecarea sa în 48 de ore”, a declarat preşedintele socialist într-un discurs susţinut la Consiliul naţional electoral.


Citește și : Ministrul palestinian al afacerilor externe cere CPI să lanseze „imediat” o anchetă asupra presupuselor crime de război din Gaza

Maduro a răspuns astfel la decretul semnat luni de omologul său american Donald Trump vizând reducerea capacităţii Caracasului de a-şi vinde activele.

„Resping toate sancţiunile împotriva Republicii Bolivariene Venezuela pentru că ele fac rău, ele provoacă suferinţă poporului venezuelean”, a declarat şeful statului, aflat la putere din 2013 şi reales duminică pentru un nou mandat, până în 2025.

Nicolas Maduro a mai dispus şi expulzarea numărului doi din misiunea diplomatică (cele două ţări nu mai au ambasadori din 2010), Brian Naranjo, pe care l-a acuzat că este reprezentantul la Caracas al CIA.

Cei doi bărbaţi „trebuie să părăsească ţara în 48 de ore în semn de protest şi pentru apărarea demnităţii patriei venezuelene, ajunge cu conspiraţiile”, a mai spus preşedintele, care îl acuză pe Todd Robinson că ar conduce un complot militar împotriva lui, că vrea să distrugă economia ţării şi că a promovat absenteismul la scrutinul prezidenţial de duminică.

Citește și : Emmanuel Macron va efectua prima sa vizită oficială în Rusia pentru găsirea unor ‘puncte de acord’ cu Vladimir Putin

„Vom prezenta ţării probe privind conspiraţia în domeniul militar a însărcinatului cu afaceri al SUA şi a ambasadei sale, a conspiraţiei în domeniul economic şi a conspiraţiei în domeniul politic”, a dat asigurări Maduro, calificându-l pe Robinson drept „conspirator activ, care abuzează de lege şi încalcă legea internaţională”.