DISTRIBUIȚI
The Economist

Venezuela a anunţat luni că îşi va reevalua relaţiile diplomatice cu ţările europene care îl recunosc pe opozantul Juan Guaido, care s-a declarat preşedinte interimar, potrivit unui comunicat al Ministerului venezuelean de Externe, citat de AFP, potrivit agerpres.

Caracasul ”va reevalua integral relaţiile bilaterale cu aceste guverne începând din acest moment, până când ele renunţă să susţină planurile puciste”, se afirmă în comunicat.


Citește și : Rusia investeşte 4,7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii în regiunea Crimeea

Madridul, Londra, Parisul, Berlinul şi multe alte capitale europene l-au recunoscut luni pe Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei după refuzul lui Nicolas Maduro de a ceda ultimatumului convocând alegeri prezidenţiale.

Uniunea Europeană rămâne însă divizată, ţări precum Italia şi Grecia adoptând o poziţie atentistă.

Citește și : Ministrul apărării din Germania, într-o vizită la trupele germane din Lituania

Social-democratul Juan Guaido, care deţine şefia Adunării Naţionale, controlată de către opoziţie, s-a proclamat preşedinte interimar al Venezuelei pe 23 ianuarie, invocând Constituţia. El îl consideră pe Maduro drept un uzurpator pentru că a fost reales în cadrul unor alegeri contestate de către o mare parte din comunitatea internaţională, în timp ce adversarii săi sunt în închisoare sau în exil.