DISTRIBUIȚI

Venezuela a numit joi un ambasador în Columbia, ca parte a normalizării relaţiilor după ce noul preşedinte columbian de stânga Gustavo Petro a venit la putere, conform unui anunţ făcut de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, informează AFP, potrivit agerpres.

Ambasadorul, fostul ministru de externe Félix Plasencia, a cerut acreditarea sa de la guvernul columbian „şi va fi în curând la Bogota”, a anunţat Nicolas Maduro la postul public VTV.


Citeşte şi: Bărbatul căutat de tot FBI-ul a fost UCIS într-un lan de porumb – Black News

Caracas a rupt legăturile diplomatice cu Bogota în 2019 când preşedintele columbian de dreapta Ivan Duque nu a recunoscut realegerea lui Nicolas Maduro, ci a susţinut proclamarea liderului opoziţiei Juan Guaido ca preşedinte interimar.

Liderul venezuelan l-a acuzat în mod repetat pe Ivan Duque că ar fi promovat planuri ce vizau răsturnarea sa.

Pe lângă schimbul de ambasadori, procesul de normalizare a relaţiilor bilaterale prevede redeschiderea completă a frontierei de peste 2.000 km care desparte cele două ţări, închisă complet pentru vehicule din 2015 şi redeschisă doar pentru pietoni de la sfârşitul anului trecut.

Caracas şi Bogota îşi vor restabili, de asemenea, relaţiile militare.

„Vom continua pas cu pas şi într-un ritm sigur să avansăm spre restabilirea şi reconstruirea relaţiilor politice, diplomatice şi comerciale”, a spus Maduro.

Citeşte şi: Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer ‘foarte promiţător’ – Black News

Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, ales pe 19 iunie, anunţase în timpul campaniei electorale că va restabili relaţiile diplomatice cu Venezuela de îndată ce va prelua mandatul pe 7 august.

Petro şi Maduro au vorbit deja la telefon, dar prezenţa gherilelor, a paramilitarilor şi a traficanţilor de droguri în zona poroasă a frontierei comune, pe care milioane de venezueleni au traversat-o pentru a fugi de criză, rămâne un subiect sensibil.