DISTRIBUIȚI
REUTERS

Venezuela, unde au apărut recent cazuri ale variantei Delta, a început în ultimele zile o nouă fază de vaccinare, deschisă acum pentru persoanele cu vârsta peste 40 de ani, a anunţat duminică vicepreşedintele venezuelean Delcy Rodriguez, notează AFP, potrivit agerpres.

„Ne apropiem de 19% din populaţie (30 de milioane de locuitori) vaccinată (…) Această etapă nouă este pentru cei peste 40 de ani, în principal pentru cei care prezintă o vulnerabilitate la celelalte boli care uneori însoţesc” uneori virusul, a afirmat Delcy Rodriguez la televiziunea naţională alături de preşedintele Nicolas Maduro.


Citeşte şi: Noi arestări după tentativa de lovitură de stat din Madagascar – Black News

Ea a lansat un apel în special către toţi cei peste 40 de ani pentru a contacta un număr de telefon pus în funcţiune în ultimele zile pentru a organiza vaccinarea.

Venezuela se bazează mai ales pe sosirea iminentă a vaccinurilor din programul COVAX, a anunţat şeful statului.

„Sistemul COVAX a confirmat că ne va face livrări. 6,2 milioane de persoane vor fi vaccinate cu vaccinurile pe care le-am cumpărat prin sistemul COVAX şi în zilele următoare avioanele vor începe să sosească. Ceea ce va consolida întregul sistem de vaccinare care include vaccinuri chinezeşti, ruseşti” şi cubaneze, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Maduro.

Livrarea de vaccinuri prin programul COVAX, care vizează să garanteze un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19, este o telenovelă care durează de mai multe luni, în contextul în care ţara se confruntă cu sancţiuni economice internaţionale şi blocarea unor active. La începutul lui iulie, Nicolas Maduro a lansat chiar un ultimatum programului COVAX, afirmând că ţara sa a plătit aceste vaccinuri, dar nu le-a primit încă.

Anterior, el acuzase Statele Unite că au blocat 10 milioane de dolari, ultima plată efectuată de ţara sa pentru a beneficia de programul COVAX, din cauza sancţiunilor în special americane impuse Venezuelei.

Statele Unite îl consideră pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei şi nu îl recunosc pe Nicolas Maduro ca preşedinte legitim. De trei ani, au mărit presiunile diplomatice şi sancţiunile economice pentru a-l îndepărta de la putere, dar fără succes.

Citeşte şi: ATAC terorist în Niger! 15 militari au fost ucişi şi alţi şase sunt ‘daţi dispăruţi’ – Black News

Odată cu sosirea vaccinurilor COVAX, ministrul sănătăţii, Carlos Alvarado, speră să poată devansa din decembrie în octombrie obiectivul de a vaccina 70% din populaţie. „Peste 4,1 milioane de persoane au primit cel puţin prima doză. Odată cu aceste noi vaccinuri (COVAX) care vin în august, putem ajunge la 70% vaccinare pentru începutul anului şcolar în octombrie”, a declarat el.

Ţara cunoaşte o creştere accentuată a numărului de persoane afectate începând din martie, cu peste 305.000 de cazuri pentru aproximativ 3.300 de morţi, conform datelor oficiale, puse sub semnul întrebării de opoziţie.