DISTRIBUIȚI
The Local – France
The Local – France Twelve Greenpeace activists who took part in the act of protest will be judged by the Paris criminal court on January 19, 2018 for "intrusion" and "degradation". / AFP PHOTO / Jacques DEMARTHON / ALTERNATIVE CROP

Guvernul venezuelean al preşedintelui Nicolas Maduro a denunţat sâmbătă „represiunea excesivă” de care, în opinia lui, dă dovadă executivul francez în cursul manifestaţiilor, în special a „vestelor galbene”, şi s-a declarat „solidar cu lupta dreaptă a muncitorilor francezi”, notează AFP, scrie agerpres.

„După 15 luni de manifestaţii, guvernul francez este incapabil să aducă răspunsuri la cererile poporului său”, a scris pe Twitter Jorge Arreaza, ministrul de externe al preşedintelui socialist Nicolas Maduro.


Citește și : Preşedinta în exerciţiu din Taiwan, Tsai Ing-wen, realeasă cu 57,1% din voturi

„Răspunsul său este represiunea excesivă şi severă”, a continuat el în acest mesaj la care a ataşat o înregistrare video arătând poliţişti francezi în timp ce interveneau în forţă împotriva manifestanţilor.

De la începutul mişcării lor de contestare socială în noiembrie 2018, „vestele galbene” au denunţat constant „violenţele poliţieneşti”, folosirea grenadelor şi lansatoarele de bile de apărare şi unii au depus plângere.

Din luna decembrie, Franţa este scena unei vaste mişcări de protest faţă de reforma sistemului de pensii propusă de guvernul Edouard Philippe.

„Venezuela este solidară cu lupta dreaptă a muncitorilor francezi şi lansează un apel la dialog social”, a adăugat pe Twitter şeful diplomaţiei de la Caracas .

Citește și : Preşedinta în exerciţiu din Taiwan, Tsai Ing-wen, realeasă cu 57,1% din voturi

Franţa face parte, mai ales cu Statele Unite, din rândul celor peste 50 de ţări care, în urmă cu un an, l-au recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei.