DISTRIBUIȚI
Semana

Venezuela a criticat duminică declaraţiile recente ale secretarului de stat american Mike Pompeo despre guvernul preşedintelui Nicolas Maduro, denunţând ‘politicile suprematiste’ şi agresiunea ‘regimului lui Donald Trump’, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

Într-un discurs susţinut vineri, Pompeo a spus că „un dictator din Venezuela îşi distruge astăzi economia şi îşi înfometează poporul” şi a cerut Departamentului de Stat să îi ajute pe cei care fug din această ţară lovită de criză.


Citeşte şi: Cutremur într-o mină din Polonia. Doi oameni au murit, alţi trei sunt dispăruţi

„Domnul Pompeo îşi exprimă o îngrijorare falsă faţă de realitatea din Venezuela, ascunzând în acelaşi timp efectele perverse ale măsurilor coercitive ale guvernului său”, a transmis Ministerul de Externe venezuelean într-un comunicat, făcând referire la sancţiunile financiare impuse Venezuelei de administraţia Trump.

Administraţia Trump „a lansat manevre capricioase, tipice pentru aroganţa şi disperarea politicilor imperialiste, după ce a eşuat încă o dată în faţa voinţei unui popor liber şi independent”, se mai arată în comunicat.

Aproape un milion de persoane au părăsit Venezuela între 2015 şi 2017, conform datelor ONU, pentru a scăpa de răspândirea tot mai mare a cazurilor de malnutriţie şi a bolilor care ar putea fi prevenite, ca rezultat al colapsului sistemului economic socialist al ţării.

Citeşte şi: Aleasa lui Trump ar fi vrut să renunţe la conducerea CIA

Maduro susţine că sancţiunile impuse de SUA şi ‘războiul economic’ purtat de opoziţie sunt cauzele situaţiei din Venezuela. El ar urma să fie reales la 20 mai într-un scrutin boicotat de principala coaliţie de opoziţie, care spune că acest alegeri sunt un simulacru.

Politicianul de opoziţie Henri Falcon încalcă acest boicot şi va candida împotriva lui Maduro.